Czy zauważyliście, że nie tylko roślinożercy rzucają się na wegańskie pasztety? Jeśli tylko na stole pojawi się jakiś, obojętnie czy z pieczarek, fasoli, cieciorki czy kaszy jaglanej, znika błyskawicznie. Dzisiejszy należy chyba do tych najprostszych, składa się jedynie z pieczarek i niepalonej kaszy gryczanej. Przepisz z serii “PP”: prosto i pysznie :).
Pasztet z Pieczarek i Kaszy Gryczanej
DrukujProdukty
- 2 kubki niepalonej kaszy gryczanej
- 1 kg pieczarek (pokrojone na ćwiartki)
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego cząbru
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- olej do posmarowania formy
Wykonanie
- Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu (2 kubki kaszy na 4 kubki wody).
- Pokrój pieczarki na ćwiartki, a czosnek na plasterki. Na dnie dużej patelni rozgrzej olej, dodaj grzyby. Smaż około 10 minut, od czasu do czasu wymieszaj. Na końcu dodaj czosnek. Smaż jeszcze ok. 2 minuty.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. W dużej misce połącz wszystkie składniki (ugotowaną kaszę, pieczarki i przyprawy). Nie oszczędzaj pieprzu, ponieważ pasztet powinien mieć jego wyczuwalną nutę.
- Wszystko zblenduj do konsystencji pasztetu.
- Keksówkę wysmaruj olejem i wypełnij masą pieczarkowo-gryczaną. Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. Odstaw do wystygnięcia.
4 komentarze
latem piekłam mniej pasztetów, ale na jesień pewnie do nich wrócę. pyszny pomysł 🙂
No właśnie chyba poczułam jesień, bo zapragnęłam zjeść pasztet 🙂
czy masę przed pieczeniem należy zblendować/ zmiksować? ponieważ nie ma tego w przepisie, nie zrobiłam tego, pasztet właśnie wyjęłam z piekarnika i ma kompletnie inną konsystencję i kolor niż ten na zdjęciu 😉
Zdecydowanie zblendowac 🙂 Mój błąd i już go poprawiam. Dziekuję 🙂