Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O nas
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O nas
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Do chleba

„Jajeczna” pasta z tofu bez jajek

by magda 30 marca 2018
30 marca 2018
Wegańska „Jajeczna” pasta z tofu bez jajek

W paście znajduje się magiczny składnik, który powoduje, że tofu smakuje jak jajko i to jest niewiarygodne. Jak pierwszy raz jadłam to cudo, to nie mogłam uwierzyć. Wszystko za sprawą czarnej soli Kala Namak, która w Indiach, z których pochodzi wykorzystywana jest do sałatek i dań pikantnych. Kolor oraz zapach czarna sól himalajska zawdzięcza obecności związków siarki.

 

„Jajeczna” pasta z tofu bez jajek

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 10 minut

Produkty

  • 1 kostka naturalnego tofu, 180 g
  • 1/2 łyżki oleju z winogron
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • 2 łyżki musztardy
  • ½ łyżeczki syropu z agawy lub klonowego
  • 1 łyżeczka czarnej soli (Kala Namak)
  • ¼ łyżeczki szczypta kurkumy
  • spora szczypta czarnego pieprzu
  • mały pęczek drobno pokrojonego szczypiorku

Wykonanie

  1. W kubeczku wymieszaj wszystko za wyjątkiem tofu i szczypiorku.
  2. Tofu pokrój na kilka mniejszych kawałków i przełóż do blendera, dodaj wcześniej przygotowaną miksturę i wszystko miksuj na gładką pastę.
  3. Na sam koniec dodać szczypiorek i delikatnie wmieszaj łyżką. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Notes

Przechowuj w lodówce do 3 dni.

tofu
2 komentarze
1
FacebookPinterestEmail

You may also like

Wegański Pasztet z Pieczarek i Kaszy Gryczanej

22 grudnia 2017

Pasta z zielonego groszku i szpinaku

1 września 2017

Zielone Pesto Pietrucha & Bazylia

6 lipca 2017

Hummus z Dyni i Białej Fasoli z Granatem

19 lipca 2016

Pasta z Zielonego Groszku z Orzechami Włoskimi i...

6 marca 2016

Hummus z Białej Fasoli i Rukoli

29 grudnia 2015

Hummus z Batatem

14 kwietnia 2015

Czosnkowy Serek z Nerkowców / Garlic Cashew Cheese...

13 grudnia 2014

Pasta “Ciecierzyca & Suszony Pomidor”

26 maja 2014

Hummus z Cukinii z Prażonym Sezamem

2 maja 2014

2 komentarze

Mada 2 kwietnia 2018 - 16:50

Robiłam raz tofucznicę ale nie posmakowała mi za bardzo i od tamtej pory 250 g czarnej soli leży i woła. Ale widzę u Ciebie składnik, którego być może w tej mojej tofucznicy mi brakło- musztardę-uwielbiam! A syrop klonowy mnie zaciekawił, pewnie fajnie podkręca smak.
Mój szczypiorek z cebulki dymki stoi na parapecie i również woła o szybkie wykorzystanie dlatego wyciągam z zamrażary kawałek tofu i jutro będzie pasta!:)
Pozdrawiam:)
Ps niezmiennie uważam, że Twoja książka jest nr 1 wśród wegańskich:):*

Reply
magda 3 kwietnia 2018 - 21:12

Wow, strasznie się cieszę, jakoś nie mogę nadal oswoic się z myślą, że jest cos takiego, jak moja książka :). Dziękuję za dobre słowo :*!
Pastę z tofu uwielbiam, najbardziej pasuje mi wędzone tofu, ale wtedy trzeba uważać z solą, żeby nie yła zbyt słona.
Trzymam kciuki za powodzenie z pastą :D!

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszony Seler Naciowy

  • Wegański Eggnog

  • Kiszona Marchewka z Czosnkiem

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Dlaczego warto wybrać herbatę z upraw organicznych?

    15 grudnia 2020
  • Surowe Pierniczki z Cynamonem

    13 grudnia 2020

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

  • Bardzo się cieszymy, że spodobał się Wam nasz subiektywny prezentownik świąteczny Radość i miłość należy szerzyć! Oczywiście, nie tylko od święta Dlatego mamy dla Was Konkurs! Nie będzie to zwyczajny konkurs! Będziemy zalewać fb i Ig falami pięknych i prawdziwych słów o naszych przyjaciołach . Na herbacianych przyjaciół czekają 4 zestawy blendów herbacianych od @brownhouseandtea + ebook TEA&CAKE" od Nas . Co należy zrobić? Niewiele . Oznacz i napisz w komentarzu kilka słów o swojej_im / przyjaciółce_cielu. W dzisiejszym, szybkim świecie zapominamy mówić, za co ich cenimy i kochamy. Pamiętaj, żeby polubić Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna ioraz @brownhouseandtea . Udostępnij nasz
  • Mamy zwycięzców Dziękujemy za wszystkie piękne słowa dotyczące przyjaźni, bardzo nas wzruszyły. . Mamy nadzieje, że spotkacie się przy herbacie od @brownhouseandtea , czekamy na Wasze wspólne zdjęcia i recenzje eBooka "Tea&Cake"✨ Zwyciężczyniami zostają: ☕️ @kjasny_fotografia ☕️ @malomiasteczkowaruda i ich przyjaciółki @joannawach_makeup i @m.renusz ♥♥ . Zapraszamy do kontaktu na DM . Przepis na tartę dyniową z rooibosem od @brownhouseandtea znajdziecie w Ebooku "Tea&Cake" . . . #wege #cojedzaweganie #weganizm #wegetariańskieprzepisy #vegerozkosz #vegesłodycze #vegesłodycze #teamherbatka #wegeciacho #wegeciachodokawy #wegetariańskie #wegeciasto #wegetariańskie #weganizmdlabiednychileniwych #weganskiejedzenie #zdrowejedzenie #veganpower #besttovegan #weganiepolska #instavegan #veganlove #polishvegan #foodporn #veganlife #teatime #veganebook #wegebaza #wegemania
  • WEGAŃSKI PRZEPIS TYGODNIA na Weganizm, spróbujesz? od @empatiapl Duma . II miejsce ***P R Z E P I S Link w Bio
  • Wypuszczamy w świat Ebook "Tea&Cake. Od ciasta do herbaty ..."☕️ pierwszy Ebook Niebieskiego Migdała , pierwszy wspólny Ebook Zielonego Kolektywu , kolejna publikacja wegańskich pyszności popełniona przez Magdę ale tym razem w tandemie z Iw ‍♀️ . W Ebooku znajdziecie 19 przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Wszystkie przepisy inspirowane herbatą, część z nich ma herbatę w swoim składzie, a dla reszty wybieramy najlepszy #teaparing. . Ebook Tea&Cake jest dla wszystkich, którzy tak jak my uwielbiają słodkości, wszystkie przepisy są wegańskie. . Tym razem skoncentrowałyśmy się na #teamherbatka ale wszystkie ciasta, ciasteczka i desery równie pysznie smakują z kawą. .
  • Prezentownik nie tylko świąteczny Przygotowałyśmy dla Was zestawienie firm z duszą, od których możecie zakupić wyjątkowe prezenty dla swoich bliskich. Od dłuższego czasu obserwujemy i podziwiamy ludzi, tworzących biznesy oparte na ich pasji. Wszyscy są wyjątkowi i nie tuzinkowi. Z niektórymi z nich mamy szczęścić się przyjaźnić, więc wiemy jak trudna bywa realizacja marzeń. Podzieliłyśmy prezenty na kategorie, linki prowadzą bezpośrednio do stron www, FB lub IG. W roku 2020 i w tym wyjątkowym świątecznym czasie warto się chwile zatrzymać i zastanowić nad ideą prezentów. Jaki jest najlepszy prezent ? Czy kupując prezent dajemy szczęście tylko obdarowywanemu? Odpowiedzi i Subiektywny
  • Najbardziej jesienne ciasteczka w naszym Ebooku "Tea & Cake" Nie musimy też dodawać, że najlepiej smakują z herbatą, pod kocem i w dobrym towarzystwie . ŻYTO & ORZECHY LASKOWE *****PRZEPIS *** . Przepis na ciasteczka znajdziecie na blogu Niebieskiego Migdała oraz w naszym Ebooku "Tea & Cake. Od ciasta do herbaty". Wszystkie nasze pomysły powstały z miłości do roślinnych słodkości i herbaty. W Ebooku pod każdym przepisem jest nasza rekomendacja smaku herbaty, która tworzy z nim idealne połączenie #teaparing . Ciasteczka Żyto & Orzech genialnie smakują z zieloną herbatą z lukrecją, a sam przepis zawiera w sobie korzenny rooibos. Nasze
  • JAGIELNIK CZARNY SEZAM & FIGA *****PRZEPIS *** . Bez pieczenia, bez glutenu i bez zbędnych ceregieli. Specjalnie dla miłośników roślinnych słodkości. . Zielony Kolektyw z Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna zakochany jest w herbatach kraftowych od Kasi z @brownhouseandtea . Jagielnik smakuje nam najbardziej z Rosalbą - czarną herbatą z pąkami róż. . ➡️ Link w BIO . Wypróbuj i wpadnij do nas w Cyber Monday po E-booka Tea&Cake ☕️ . Piękny talerz ceramiczny od @ceramika_arkadia_boleslawiec #ceramikabolesławiec #polishpottery . #vegerozpusta #vegerozkosz #vegeprzepisy #vegetarianrecipes #vegefood #niebieskimigdał #zielonykolektyw #plantbased #foodporn #healthylifestyle #veganrecipes #veganlife #foodphotography #veganbreakfast #vegangirl #cojedzweganie #cojedzaweganie #weganizm #dietaroslinna #weganka #wegańskie #zdrowejedzenie #żrętrawę
  • #ZielonyKolektyw pączkuje! Od kilu postów informuję Was o zmianach nadchodzących na Niebieskim Migdale, który dawno temu wykiełkował w mojej kuchni w trakcie eksperymentów z roślinnymi przepisami. Dziś Migdał staje się Kolektywem ... Zielonym Kolektywem. . Do Teamu Migdała dołącza Iw - moja bff, sisterhood, vege person in crime Obie jesteśmy miłośniczkami kuchni roślinnej, dobrej kawy, zwierzaków, a ponad wszystko cenimy sobie niezależność, uczciwość wobec siebie i innych oraz uważność na świat. W takim teamie można zdobywać szczyty. . Chcecie wiedzieć więcej o Nas -> Link w BIO . Od dziś będziemy prowadzić Migdał we dwie, częściej wychodzić w świat, w
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę