Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Do chleba

„Jajeczna” pasta z tofu bez jajek

by magda 30 marca 2018
30 marca 2018
Wegańska „Jajeczna” pasta z tofu bez jajek

W paście znajduje się magiczny składnik, który powoduje, że tofu smakuje jak jajko i to jest niewiarygodne. Jak pierwszy raz jadłam to cudo, to nie mogłam uwierzyć. Wszystko za sprawą czarnej soli Kala Namak, która w Indiach, z których pochodzi wykorzystywana jest do sałatek i dań pikantnych. Kolor oraz zapach czarna sól himalajska zawdzięcza obecności związków siarki.

 

„Jajeczna” pasta z tofu bez jajek

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 10 minut

Produkty

  • 1 kostka naturalnego tofu, 180 g
  • 1/2 łyżki oleju z winogron
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • 2 łyżki musztardy
  • ½ łyżeczki syropu z agawy lub klonowego
  • 1 łyżeczka czarnej soli (Kala Namak)
  • ¼ łyżeczki szczypta kurkumy
  • spora szczypta czarnego pieprzu
  • mały pęczek drobno pokrojonego szczypiorku

Wykonanie

  1. W kubeczku wymieszaj wszystko za wyjątkiem tofu i szczypiorku.
  2. Tofu pokrój na kilka mniejszych kawałków i przełóż do blendera, dodaj wcześniej przygotowaną miksturę i wszystko miksuj na gładką pastę.
  3. Na sam koniec dodać szczypiorek i delikatnie wmieszaj łyżką. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Notes

Przechowuj w lodówce do 3 dni.

tofu
2 komentarze
1
FacebookPinterestEmail

You may also like

Hummus z Białej Fasoli i Rukoli

13 maja 2021

Wegański Pasztet z Pieczarek i Kaszy Gryczanej

22 grudnia 2017

Pasta z zielonego groszku i szpinaku

1 września 2017

Zielone Pesto Pietrucha & Bazylia

6 lipca 2017

Hummus z Dyni i Białej Fasoli z Granatem

19 lipca 2016

Pasta z Zielonego Groszku z Orzechami Włoskimi i...

6 marca 2016

Hummus z Batatem

14 kwietnia 2015

Czosnkowy Serek z Nerkowców / Garlic Cashew Cheese...

13 grudnia 2014

Pasta “Ciecierzyca & Suszony Pomidor”

26 maja 2014

Hummus z Cukinii z Prażonym Sezamem

2 maja 2014

2 komentarze

Mada 2 kwietnia 2018 - 16:50

Robiłam raz tofucznicę ale nie posmakowała mi za bardzo i od tamtej pory 250 g czarnej soli leży i woła. Ale widzę u Ciebie składnik, którego być może w tej mojej tofucznicy mi brakło- musztardę-uwielbiam! A syrop klonowy mnie zaciekawił, pewnie fajnie podkręca smak.
Mój szczypiorek z cebulki dymki stoi na parapecie i również woła o szybkie wykorzystanie dlatego wyciągam z zamrażary kawałek tofu i jutro będzie pasta!:)
Pozdrawiam:)
Ps niezmiennie uważam, że Twoja książka jest nr 1 wśród wegańskich:):*

Reply
magda 3 kwietnia 2018 - 21:12

Wow, strasznie się cieszę, jakoś nie mogę nadal oswoic się z myślą, że jest cos takiego, jak moja książka :). Dziękuję za dobre słowo :*!
Pastę z tofu uwielbiam, najbardziej pasuje mi wędzone tofu, ale wtedy trzeba uważać z solą, żeby nie yła zbyt słona.
Trzymam kciuki za powodzenie z pastą :D!

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Koktajl jagodowo-sezamowy “Jagoda & Tahini”

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • “Owsianka” Quinoa z Pistacjami i Granatem

  • Koktajl Melon & Gruszka

  • Koktajl Czekoladowy z masłem orzechowym

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Sałatka z Bobu z Miętą i Zieloną Pietruszką

    3 lipca 2023
  • Makaron z brązowego ryżu z pomidorowo-paprykową cieciorką

    1 lipca 2023

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę