Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Do chleba

„Jajeczna” pasta z tofu bez jajek

by magda 30 marca 2018
30 marca 2018
Wegańska „Jajeczna” pasta z tofu bez jajek

W paście znajduje się magiczny składnik, który powoduje, że tofu smakuje jak jajko i to jest niewiarygodne. Jak pierwszy raz jadłam to cudo, to nie mogłam uwierzyć. Wszystko za sprawą czarnej soli Kala Namak, która w Indiach, z których pochodzi wykorzystywana jest do sałatek i dań pikantnych. Kolor oraz zapach czarna sól himalajska zawdzięcza obecności związków siarki.

 

„Jajeczna” pasta z tofu bez jajek

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania: 10 minut

Produkty

  • 1 kostka naturalnego tofu, 180 g
  • 1/2 łyżki oleju z winogron
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • 2 łyżki musztardy
  • ½ łyżeczki syropu z agawy lub klonowego
  • 1 łyżeczka czarnej soli (Kala Namak)
  • ¼ łyżeczki szczypta kurkumy
  • spora szczypta czarnego pieprzu
  • mały pęczek drobno pokrojonego szczypiorku

Wykonanie

  1. W kubeczku wymieszaj wszystko za wyjątkiem tofu i szczypiorku.
  2. Tofu pokrój na kilka mniejszych kawałków i przełóż do blendera, dodaj wcześniej przygotowaną miksturę i wszystko miksuj na gładką pastę.
  3. Na sam koniec dodać szczypiorek i delikatnie wmieszaj łyżką. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Notes

Przechowuj w lodówce do 3 dni.

tofu
2 komentarze
1
FacebookPinterestEmail

You may also like

Hummus z Białej Fasoli i Rukoli

13 maja 2021

Wegański Pasztet z Pieczarek i Kaszy Gryczanej

22 grudnia 2017

Pasta z zielonego groszku i szpinaku

1 września 2017

Zielone Pesto Pietrucha & Bazylia

6 lipca 2017

Hummus z Dyni i Białej Fasoli z Granatem

19 lipca 2016

Pasta z Zielonego Groszku z Orzechami Włoskimi i...

6 marca 2016

Hummus z Batatem

14 kwietnia 2015

Czosnkowy Serek z Nerkowców / Garlic Cashew Cheese...

13 grudnia 2014

Pasta “Ciecierzyca & Suszony Pomidor”

26 maja 2014

Hummus z Cukinii z Prażonym Sezamem

2 maja 2014

2 komentarze

Mada 2 kwietnia 2018 - 16:50

Robiłam raz tofucznicę ale nie posmakowała mi za bardzo i od tamtej pory 250 g czarnej soli leży i woła. Ale widzę u Ciebie składnik, którego być może w tej mojej tofucznicy mi brakło- musztardę-uwielbiam! A syrop klonowy mnie zaciekawił, pewnie fajnie podkręca smak.
Mój szczypiorek z cebulki dymki stoi na parapecie i również woła o szybkie wykorzystanie dlatego wyciągam z zamrażary kawałek tofu i jutro będzie pasta!:)
Pozdrawiam:)
Ps niezmiennie uważam, że Twoja książka jest nr 1 wśród wegańskich:):*

Reply
magda 3 kwietnia 2018 - 21:12

Wow, strasznie się cieszę, jakoś nie mogę nadal oswoic się z myślą, że jest cos takiego, jak moja książka :). Dziękuję za dobre słowo :*!
Pastę z tofu uwielbiam, najbardziej pasuje mi wędzone tofu, ale wtedy trzeba uważać z solą, żeby nie yła zbyt słona.
Trzymam kciuki za powodzenie z pastą :D!

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę