Tradycyjny hummus przygotowywany jest z cieciorki, która tutaj została zastąpiona cukinią. Smak pozostał tak samo wspaniały.
Hummus z Cukinii z Prażonym Sezamem
DrukujProdukty
- 1 młoda cukinia, obrana i pokrojona (ok. 1 i 1/2 szkl.)
- 2 łyżki tahini (surowa pasta z sezamu)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki niełuskanego sezamu (do posypania na wierzchu)
- 2 łyżki drobno posiekanej, świeżej pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli (morskiej lub himalajskiej)
- PRZYPRAWY: suszony tymianek, oregano, majeranek, papryka (po 1/2 łyżeczki) i odrobina pieprzu
Wykonanie
1. Wszystkie składniki Hummusu zmiksuj na gładką masę.
2. Przenieś do miseczki. Udekoruj niewielka ilością oliwy i sezamem (można również orzeszkami piniowymi)
3. Schładzaj przez 2 godziny.
Notes
Danie smakuje wyśmienicie z pokrojonymi w słupki warzywami lub lekkimi krakersami z siemienia lnianego. Hummus z cukinii można również wzbogacić suszonymi pomidorami.
2 komentarze
wiem, że można zrobić tahini samemu. Niestety nie wiem jak:/ macie może jakąś podpowiadajkę?
Nigdy nie robiłam sama :(. Kupuję słoik Tahinii starcza mi na naprawdę długi czas. Więc nie pomogę