Pyszna pasta z ciecierzycy, z suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami. Idealna do kanapek oraz z surowymi warzywami. Taką pastę do chleba zawsze warto mieć w lodówce.
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
DrukujProdukty
- 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
- 8 suszonych pomidorów
- 2 garści ulubionych świeżych ziół (bazylia, kolendra)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól do smaku
- 3 łyżki wody lub więcej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie)
Wykonanie
Umieść ciecierzycę w blenderze, jeśli jest z puszki, wypłucz ja dokładnie. Wrzuć pozostałe składniki. Jeśli używasz pomidorów w oliwie dołącz je do ciecierzycy z odrobiną oleju, jeśli pomidorów suszonych, to namocz je wcześniej, można też wtedy dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Miksuj do momentu uzyskania konsystencji pasty.
Notes
Pasta świetnie smakuje ze świeżymi warzywami. Posmaruj plastry ogórka, cukinii, ... lub cząstki świeżej żółtej papryki.
2 komentarze
no cóż – nic dodać nic ująć! będzie pyszne smarowidło na kanapki do szkoły 🙂
Jako że nie mamy kontaktu mailowego, informujemy tą drogą.
W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na http://www.zblogowani.pl