Piernikowe trufle roboczo nazywane przeze mnie kulkami mocy to świetny pomysł na zaspokajanie smaku i pragnienia na coś słodkiego. Doświadczam takich uczuć dość często :). Dziś wersja świąteczna: Korzenno – cynamonowa ?. Pychota! Z pyszną kawą duet idealny ?!
Piernikowe Trufle Figa & Orzech
DrukujProdukty
- 200 g mieszanki orzechów (nerkowce, włoskie, laskowe)
- 200 g miękkich, suszonych fig
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- około 2 łyżek gorzkiego kakao (do oprószenia)
Wykonanie
Zmiel (zmiksuj, zblenduj) orzechy z przyprawą korzenną i cynamonem do stanu mocno pokruszonego. Dodaj pokrojone figi. Miksuj do momentu aż składniki dobrze się połączą i masa będzie tworzyć zwartą całość.
Przygotowanie trufli – sposób na trufle równej wielkości
Z przygotowanej masy uformuj gruby walec (mniej więcej długości 20 cm). Następnie pokrój na równe plastry (max 1 cm). Z każdej porcji uformuj kulkę. Obtocz lub oprósz każdą sztukę gorzkim kakao.
Notes
Trufle przechowuj w lodówce lub zamrażarce. Można je wyjąć w każdej chwili i zjeść. Nie ma potrzeby ich rozmrażać.
2 komentarze
Piękne 😉 Z pewnością również pyszne 😉
Dziękuję!! 🙂