Piernikowe Trufle Figa & Orzech

by

Piernikowe trufle roboczo nazywane przeze mnie kulkami mocy to świetny pomysł na zaspokajanie smaku i pragnienia na coś słodkiego. Doświadczam takich uczuć dość często :). Dziś wersja świąteczna: Korzenno – cynamonowa ?. Pychota! Z pyszną kawą duet idealny ?!

Piernikowe Trufle Figa & Orzech

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • 200 g mieszanki orzechów (nerkowce, włoskie, laskowe)
  • 200 g miękkich, suszonych fig
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • około 2 łyżek gorzkiego kakao (do oprószenia)

Wykonanie

Zmiel (zmiksuj, zblenduj) orzechy z przyprawą korzenną i cynamonem do stanu mocno pokruszonego. Dodaj pokrojone figi. Miksuj do momentu aż składniki dobrze się połączą i masa będzie tworzyć zwartą całość.

Przygotowanie trufli – sposób na trufle równej wielkości

Z przygotowanej masy uformuj gruby walec (mniej więcej długości 20 cm). Następnie pokrój na równe plastry (max 1 cm). Z każdej porcji uformuj kulkę. Obtocz lub oprósz każdą sztukę gorzkim kakao.

 

 

Notes

Trufle przechowuj w lodówce lub zamrażarce. Można je wyjąć w każdej chwili i zjeść. Nie ma potrzeby ich rozmrażać.


2 komentarze
2

You may also like

2 komentarze

VEGANation 1 stycznia 2017 - 17:33

Piękne 😉 Z pewnością również pyszne 😉

Reply
Blue Almonds 2 stycznia 2017 - 11:58

Dziękuję!! 🙂

Reply

Zostaw komentarz