To moje pierwsze mleko z pestek dyni. Te niepozorne, zielone pesteczki są pełne witamin i minerałów, m.in.: magnez, fosfor, mangan, cynk (ma dobroczynny wpływ na cerę).
Świetnie smakuje z granolą i świeżymi owocami.
Mleko z Pestek Dyni
DrukujProdukty
- 1 kubek pestek dyni
- 2 i 1/2 kubka wody
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 4 daktyle (opcjonalnie, jeśli lubisz słodkie mleka roślinne)
- szczypta soli
Wykonanie
Namoczone pestki dyni (przez ok. 4-6 godzin) miksuj w blenderze z pozostałymi składnikami, a następnie odsącz miąższ przez torebkę do przygotowywania mleka roślinnego lub przez lnianą serwetkę.
Notes
Mleko z pestek dyni przechowuj w lodówce (max 3 dni). Przed użyciem wstrząśnij.
8 komentarzy
świetne mleko! Jak pięknie przechowywane:3
Fantastyczne 😀
Pięknie dziękuję 🙂
Wielkie dziękuję 😀
z takim mlekiem jeszcze się nie spotkałam, ale bardzo lubię masło z pestek dyni więc i mleko musi ciekawie smakować 🙂
Ile może ono mieć kalorii?
Ile może ono mieć kalorii?
Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia, ale myślę, że niezbyt dużo, podobnie jak inne mleka roślinne 🙂