Zdrowo, wiosennie, lekko i smakowicie. Sałatka z jarmużu z pieczonym burakiem i porem z sezamowym dressingiem. Dla mnie bomba :).
Sałatka Jarmuż z Pieczonym Porem i Burakiem
DrukujProdukty
- 1 średni burak
- 1 duży por
- 4 garści jarmużu (lub więcej), pozbawionego twardych części i pokrojony
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- Dressing:
- 1/4 kubka tahini
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- garść orzechów laskowych (opcjonalnie)
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do temp. 190 st.C. Na blachę połóż papier do pieczenia i posmaruj go niewielką ilością oliwy.
- Wyłóż pokrojone w plastry buraki i por na blachę. Posmaruj warzywa oliwą (najlepiej pędzelkiem). Posól i popieprz do smaku. Wstaw do piekarnika i piecz ok 20 minut. Po tym czasie wyciągnij por, a buraki piecz jeszcze dodatkowe 15-20 minut.
- W między czasie przygotuj dressing. Mieszaj wszystkie składniki sosu do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Jarmuż skrop cytryną i oliwą. Wymieszaj rękoma, lekko ugniatając liście.
- Upieczone buraki (pokrojone na półplasterki) i por wyłóż na przygotowany jarmuż i skrop niewielką ilością dressingu (ja zużyłam mniej niż połowę, pozostałą część można przechować w lodówce do następnej sałatki). Posyp pokruszonymi orzechami laskowymi.
Notes
Orzechy laskowe warto lekko podprażyć, co wydobędzie ich piękny zapach
7 komentarzy
Nurtuje mnie szczególnie ten pieczony burak, nigdy nie jadłam w takiej postaci 🙂
to sałatka idealna dla mnie! i ten dressing <3 najlepszy! 🙂
Warto spróbować, bo jest świetny 🙂
😀
Musi być bardzo smaczna 🙂 Pieczone buraki uwielbiam !
genialna !! bomba !! przechodzi do naszych ulubionych
Super! Dziekuję! 🙂