Buraki darzę wielką miłością, a buraki pieczone miłością i uwielbieniem :). Dziwię się nawet, że tak mało jest przepisów z burakami na moim blogu. Wstydzę się tego bardzo i mam nadzieję, że buraki nie mają mi tego za złe. Obiecuję, że będzie więcej. Zaczynam od sałatki bardzo aromatycznej, która wpisuje się w nastroje świąteczne. Jest bardzo sezamowo i lekko cynamonowo.
Sałatka z Pieczonych Buraków z Cynamonowym Vinegrette i Prażonym Sezamem
Drukuj
Produkty
- duże podłużne buraki
- 2 łyżki sezamu nie(spore)
- pęczek natki pietruszki
- Sos Vinegrette
- 4 łyżki oleju z dyni lub z winogron
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie
-
Wyczyść dokładnie buraki, zawiń w folie aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 st.C przez około 55 minut. Odstaw do wystygnięcia.
-
W między czasie przygotuj sos vinegrette. Wszystkie składniki umieść w małym słoiczku, zakręć dokładnie i wstrząśnij tak, żeby wszystkie składniki się połączyły.
-
Buraki obierz i pokrój w poprzek na plastry, a następnie pod ukosem w paseczki. Przełóż do miseczki. POlej przygotowanym sosem.
-
Ziarna sezamu podpraż na suchej patelni. Następnie posyp sałatkę i wszystko delikatnie zamieszaj.
-
Odstaw do “przegryzienia”. Podawaj ze świeżo poszatkowaną zieloną pietruszką.
Notes
Pietruszkę możesz zastąpić kolendrą lub świeżym lubczykiem.
Sałatka z Pieczonych Buraków z Cynamonowym Vinegrette i Prażonym Sezamem
DrukujProdukty
- duże podłużne buraki
- 2 łyżki sezamu nie(spore)
- pęczek natki pietruszki
- Sos Vinegrette
- 4 łyżki oleju z dyni lub z winogron
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie
-
Wyczyść dokładnie buraki, zawiń w folie aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 st.C przez około 55 minut. Odstaw do wystygnięcia.
-
W między czasie przygotuj sos vinegrette. Wszystkie składniki umieść w małym słoiczku, zakręć dokładnie i wstrząśnij tak, żeby wszystkie składniki się połączyły.
-
Buraki obierz i pokrój w poprzek na plastry, a następnie pod ukosem w paseczki. Przełóż do miseczki. POlej przygotowanym sosem.
-
Ziarna sezamu podpraż na suchej patelni. Następnie posyp sałatkę i wszystko delikatnie zamieszaj.
-
Odstaw do “przegryzienia”. Podawaj ze świeżo poszatkowaną zieloną pietruszką.
Notes
Pietruszkę możesz zastąpić kolendrą lub świeżym lubczykiem.
4 komentarze
Wygląda bardzo smacznie! 🙂
Dziękuję 🙂 Jest bardzo smaczne!
Smakowite połączenie 🙂 Buraki zazwyczaj jem same, bez dodatków, ale może kiedyś poeksperymentuję 😀
Mniam!
Zapraszam do mnie http://cel50mniej.blogspot.com/