Pieczona Czerwona Cebulka na Awokado i Razowcu

by
Pieczona Czerwona Cebulka na Awokado i Razowcu

Pieczona Czerwona Cebulka na Awokado i Razowcu

Razowy chleb z awokado i chrupiącą cebulką. Jesienią i zimą mam większą ochotę na takie właśnie ciepłe i sycące posiłki, ale jednocześnie nadal lekkie. Chrupiący żytni razowy chleb na zakwasie z kremowym awokado i pieczoną czerwoną cebulką.

 

Pieczona Czerwona Cebulka na Awokado i Razowcu

Drukuj
Porcja dla: 2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub 1/2 pokrojonej świeżej papryczki)
  • świeża, pokrojona kolendra (ew. pietruszka)
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • 4 kromki żytniego razowego chleba na zakwasie
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie), przekrojony na pół

Wykonanie

  1. Rozgrzej olej na dużej patelni. Wrzuć cebulę pokrojoną na cienkie półplasterki i smaż na średnim ogniu około 15 minut. Powinna być lekko chrupiąca, ale nie przypalona.
  2. W międzyczasie przygotuj awokado. Rozgnieć go widelcem, mieszając z sokiem z limonki, chilli i pokrojoną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Podpiecz kromki chleba (w piekarniku lub tosterze). Natrzyj czosnkiem, wyłóż awokado i przykryj pieczoną cebulką. Podawaj od razu. Pyszność!

Inne pomysły na awokado tutaj.

4 komentarze
0

You may also like

4 komentarze

pozielonemu 9 grudnia 2015 - 12:10

Ja mam podobnie, najchętniej jadłabym smażone i mocno przyprawione 🙂 Takie tościki to dobry pomysł na śniadanie 🙂

Reply
Ania S 9 grudnia 2015 - 20:12

Wyglądają cudownie – taka mieszanina z awokado cudownie komponuje się z chlebem, uwielbiam takie połączenie 😉

Reply
Blue Almonds 11 grudnia 2015 - 08:53

To danie jest w sumie bardzo lekkie, bo cebula w zasadzie jest jakby lekko wysuszona, nie mam tam wyczuwalnego tłuszczu 🙂

Reply
Blue Almonds 11 grudnia 2015 - 08:55

Rafał (moja druga połowa) był zachwycony takim śniadaniem :), zwłaszcza jeśli obok poda się świeże pomidory lub inne warzywa. Pyszność!

Reply

Zostaw komentarz