Bez glutenu, bez tłuszczu i bez cukru! Pyszny, lekko słodki chlebek z dojrzałych bananów. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Dziś testowany był przez trzy kobiety, gadające przy herbacie. I myślę, że test wypadł pomyślnie :). Polecam, bo był pyszny :P.
Bezglutenowy Wegański Chlebek Bananowy z Orzechami włoskimi
DrukujProdukty
- 3 spore banany (bardzo dojrzałe, a nawet przejrzałe)
- 2 kubki mąki (ja użyłam 1 kubek mąki jaglanej, 3/4 kubka mąki dyniowej i 1/4 kubka mąki amarantusowej)
- 1/2 kubka orzechów włoskich (pokrojonych)
- 6 daktyli (drobno pokrojonych)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wody
- 2 łyżki niełuszczonego sezamu (1 do ciasta i 1 do posypania po wierzchu)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st.C.
2. W kubeczku wymieszaj siemię lniane z wodą.
3. Połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki. Następnie dodaj przygotowane wcześniej siemię lniane i pogniecione widelcem banany. Wyrób ciasto na jednolitą masę.
4. Przełóż do foremki, posyp po wierzchu sezamem i piecz około 55 minut. Ciasto powinno być lekko zrumienione.
Notes
Możesz użyć dowolnej mąki pełnoziarnistej i dowolnych orzechów, z których możesz też zrezygnować. Pysznie smakuje z dżemem z truskawek (bez cukru, domowej roboty).
15 komentarzy
Wygląda bardzo smaczni! 🙂
chlebek jak marzenie, na słodko, na wytrawnie i można jeść do woli!
brzmi pysznie, na pewno wypróbujemy
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis 🙂
Dziękuję :). Mogę tylko dodać, że też całkiem dobrze smakuje 🙂
Rzeczywiście :), sama jestem zaskoczona prostotą i smakiem tego chlebka.
Dziękuję! Miło mi, że zaglądacie na mój blog 🙂
Szczerze zachęcam. Chlebek jest pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu 🙂
Wygląda cudownie, a skład jest idealny 🙂 Muszę koniecznie wypróbować, bo do tej pory chlebek bananowy robiłam z mąki pszennej pełnoziarnistej albo w mieszance z gryczaną, a widzę, że takie cudo można upiec zupełnie bez dodatku pszenicy 😉
nie ma to jak chlebek bananowy -niezastąpiony wypiek na śniadanie! 🙂
Jak najbardziej się da :). Warto eksperymentować 🙂
Zdecydowanie :). Ja na pewno będę go robić częściej 🙂
prezentuje się okazale! muszę kiedyś upiec 😀
Zrobiłam, wyszło bosko! Nie dałam proszku do pieczenia, bo nie miałam bezglutenowego. Pomieszałam mąkę jaglaną z kukurydzianą i tapioką. Zamiast sezamu słonecznik. Wyszło obłędnie 🙂
Super!!! Ale się cieszę :), że smakuję. Super, że pozmieniałaś przepis po swojemu 🙂 Smacznego!