Jagielnik Czarny Sezam & Figa to wegański klasyk w nowej odsłonie. Bez pieczenia, bez glutenu i bez zbędnych ceregieli. Daktylowo-migdałowy z nutką orzechową spód jest idealną bazą dla kremowej masy z czarnym sezamem, masłem orzechowym i konfiturą figową. Całość przykryta delikatną daktylowo-karmelową polewą.
#VegeRozpusta
Jagielnik Czarny Sezam & Figa jest jednym z przepisów, który znalazł się w naszym Ebooku “Tea & Cake” Od ciasta do herbaty ... W Ebooku znajdziecie 19 przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Wszystkie przepisy inspirowane herbatą, część z nich ma herbatę w swoim składzie, a dla reszty wybieramy najlepszy #teaparing.
Dajcie znać czy się Wam spodobał! Oznaczajcie nas na IG jako #zielonykolektyw!
Niech #vegerozpusta ogarnie cały świat.
Masz ochotę na więcej słodkich przepisów? Wpadnij do naszego sklepu i łap Ebooka [KLIK]
Jagielnik Czarny Sezam&Figa
DrukujProdukty
- Spód:
- 8 sztuk daktyli
- ½ szklanki / 60 g migdałów nie łuskanych
- ½ szklanki / 40 g płatków migdałowych
- 2 łyżki / 20 g masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka mleka roślinnego
- Masa:
- 1 szklanka / 200 g kaszy jaglanej
- 500 ml / 2 szklanki mleka migdałowego do gotowania
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki / 20 g masła orzechowego
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki syropu z agawy
- ½ szklanki / 125 ml mleka migdałowego do blenderowania
- 2 łyżki konfitury z figi
- 1 łyżka czarnego sezamu
- Polewa
- 16 daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki mleka migdałowego
Wykonanie
Spód
• Daktyle zalej ciepłą wodą i mocz około 20 min
• Zblenderuj daktyle z pozostałymi składnikami
• Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
• Powstałą masę wyłóż do formy
Masa
• Ugotuj kaszę jaglaną z mlekiem migdałowym oraz cukrem kokosowym, kasza nie powinna być sypka tylko kremowa
• Dodaj masło orzechowe, dodawaj powoli mleka migdałowego i miksuj na gładką masę
• Ciągle mieszając dodaj sok z cytryny oraz syrop z agawy
• Dodaj konfiturę i sezam, lekko wymieszaj
• Powstałą masę wyłóż na spód
• Wstaw do lodówki
Polewa
• Daktyle zalej gorącą wodą, namocz około 30 minut
• Zblenderuj razem z masłem orzechowym i mlekiem wyłóż na schłodzone ciasto
• Udekoruj figami
Jagielnik idealnie smakuje z Rosalbą, czarną herbatą z pąkami róż!