Wegański Torcik Waniliowy z Nerkowców na spodzie z orzechów i daktyli. Inspiracją dla dzisiejszego witariańskiego torcika były te zimowe, przyprószone szronem kwiaty w moim ogrodzie. Dla mnie są bardzo waniliowe :).
Witariański Torcik Waniliowy
DrukujProdukty
- Spód ciasta:
- 1 kubek mieszanki migdałów i orzechów laskowych (w dowolnej proporcji)
- 1 kubek daktyli
- Krem waniliowy:
- 200 g nerkowców (moczonych co najmniej przez 2 godziny)
- 1 kubek płynnego mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Wykonanie
- Zmiel w blenderze orzechy, dorzuć pokrojone na mniejsze kawałki daktyle (jeśli są twarde to można je wcześniej namoczyć). Miksuj, aż składniki się połączą.
- Przełóż masę do tortownicy (moja ma 18 cm). Ugnieć palcami rozpoczynając od środka, tak aby powstało sztywne, ubite ciasto. Włóż do zamrażarki.
- Wrzuć do blendera wszystkie składniki kremu. Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Następnie wylej na wcześniej przygotowany spód ciasta. Schłodź (2-3 godziny) i przechowuj w lodówce.
Notes
Odkryłam ostatnio, zupełnie przez przypadek :), że jeśli po wstępnym miksowaniu kremu, zostawisz go na kilka godzin, a później zmiksujesz znów (przez kilka minut) stanie się on idealnie gładki.
20 komentarzy
Śliczny 🙂
jest piękny! ale co tam, skoro w smaku jeszcze lepszy, musi rozpływać się w ustach! 🙂
to są w 100% moje smaki, a przy tym rewelacyjna prezentacja! zjadłabym chyba całe ciasto sama!!
Miło mi bardzo 🙂
Dziękuję, był rzeczywiście smaczny :). Polecam!
Takim słodkościom ciężko się oprzeć 🙂
Musi być naprawdę cudowny, jak sernik z nerkowców, tylko jeszcze delikatniejszy 🙂
oj! na pewno przepyszny!!!
Ale czad!!!
😀
już się chłodzi 🙂
Ten komentarz został usunięty przez autora.
smak rewelacja :), trochę krem wyszedł za płynny ale to nie wpłynęło na smak, mniami 🙂
może następnym razem dodać trochę agar-agar, żeby bardziej stężało??
pozdrawiamy Michasia z mamą
Myślę, że można zacząć od mniejszej ilości mleka albo dodać więcej oleju kokosowego. Konsystencja zależy od rodzaju mleka i samych nerkowców. Fajnie wiedzieć, że ciasto smakowało, zwłaszcza, że sama bardzo je lubię 🙂
Calkiem przypadkiem trafilam na Twojego bloga ale z pewnoscia tutaj zostane. Przynajmniej do czasu ,kiedy wyprobuje juz kazdy przepis 🙂 Wszystko wyglada smakowicie. Ciesze sie ze Cie znalazlam 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Bardzo, bardzo mi miło :D. Dziękuję, zapraszam i pozdrawiam serdecznie również :)!
wow rewelacja! wlasnie zaczynam swoja przygode z raw food i z pewnoscia pierwsze przepisy wykorzystam z twojego bloga, dziekuje
Dzięki! Bardzo mi miło 🙂
kocham to ciasto jak nie wiem co. zawsze robie je moim znajomym, ktorzy sa nim bardzo zachwyceni. Robilam je juz duzo razy i moge polecic by uzwac do spodu migdalow solonych, wedlug mnie z takimi ciasto jest lepsze, ale moze mniej zdrowe. Polecam bardzooo kazdemu to ciasto, naprawde warto je zrobic. i dziekuje bardzo autorce za przepis, przyczynilas sie do milutkich chwil w moim zyciu.
Julia, dziękuję! Właśnie dostałam od Ciebie wyjatkowy prezent :). Bardzo sie cięszę, że ciacho, również jedno z moich ulubionych, przypadło ci do smaku. Dziękuję!