Wegański Torcik Waniliowy z Nerkowców

by
Wegański Torcik Waniliowy z Nerkowców
Wegański Torcik Waniliowy z Nerkowców na spodzie z orzechów i daktyli. Inspiracją dla dzisiejszego witariańskiego torcika były te zimowe, przyprószone szronem kwiaty w moim ogrodzie. Dla mnie są bardzo waniliowe :).

Witariański Torcik Waniliowy

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • Spód ciasta:
  • 1 kubek mieszanki migdałów i orzechów laskowych (w dowolnej proporcji)
  • 1 kubek daktyli
  • Krem waniliowy:
  • 200 g nerkowców (moczonych co najmniej przez 2 godziny)
  • 1 kubek płynnego mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Wykonanie

  1. Zmiel w blenderze orzechy, dorzuć pokrojone na mniejsze kawałki daktyle (jeśli są twarde to można je wcześniej namoczyć). Miksuj, aż składniki się połączą.
  2. Przełóż masę do tortownicy (moja ma 18 cm). Ugnieć palcami rozpoczynając od środka, tak aby powstało sztywne, ubite ciasto. Włóż do zamrażarki.
  3. Wrzuć do blendera wszystkie składniki kremu. Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Następnie wylej na wcześniej przygotowany spód ciasta. Schłodź (2-3 godziny) i przechowuj w lodówce.

Notes

Odkryłam ostatnio, zupełnie przez przypadek :), że jeśli po wstępnym miksowaniu kremu, zostawisz go na kilka godzin, a później zmiksujesz znów (przez kilka minut) stanie się on idealnie gładki.

18 komentarzy
2

You may also like

18 komentarzy

Darka 27 listopada 2014 - 14:02

Śliczny 🙂

Reply
teenager ;) 27 listopada 2014 - 17:01

jest piękny! ale co tam, skoro w smaku jeszcze lepszy, musi rozpływać się w ustach! 🙂

Reply
Magdalena Kuchaja 27 listopada 2014 - 18:25

to są w 100% moje smaki, a przy tym rewelacyjna prezentacja! zjadłabym chyba całe ciasto sama!!

Reply
Blue Almonds 27 listopada 2014 - 20:41

Miło mi bardzo 🙂

Reply
Blue Almonds 27 listopada 2014 - 20:42

Dziękuję, był rzeczywiście smaczny :). Polecam!

Reply
Blue Almonds 27 listopada 2014 - 20:43

Takim słodkościom ciężko się oprzeć 🙂

Reply
kikimora 28 listopada 2014 - 01:18

Musi być naprawdę cudowny, jak sernik z nerkowców, tylko jeszcze delikatniejszy 🙂

Reply
vea love green 28 listopada 2014 - 08:07

oj! na pewno przepyszny!!!

Reply
Mika z FoodCookLove 2 grudnia 2014 - 09:48

Ale czad!!!

Reply
Blue Almonds 2 grudnia 2014 - 10:15

😀

Reply
Magda Smuga 17 stycznia 2015 - 22:05

już się chłodzi 🙂

Reply
Magda Smuga 18 stycznia 2015 - 13:21

Ten komentarz został usunięty przez autora.

Reply
Magda Smuga 18 stycznia 2015 - 13:25

smak rewelacja :), trochę krem wyszedł za płynny ale to nie wpłynęło na smak, mniami 🙂
może następnym razem dodać trochę agar-agar, żeby bardziej stężało??
pozdrawiamy Michasia z mamą

Reply
Blue Almonds 18 stycznia 2015 - 21:28

Myślę, że można zacząć od mniejszej ilości mleka albo dodać więcej oleju kokosowego. Konsystencja zależy od rodzaju mleka i samych nerkowców. Fajnie wiedzieć, że ciasto smakowało, zwłaszcza, że sama bardzo je lubię 🙂

Reply
Anita szyje 23 listopada 2015 - 15:21

Calkiem przypadkiem trafilam na Twojego bloga ale z pewnoscia tutaj zostane. Przynajmniej do czasu ,kiedy wyprobuje juz kazdy przepis 🙂 Wszystko wyglada smakowicie. Ciesze sie ze Cie znalazlam 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Reply
Blue Almonds 2 grudnia 2015 - 00:56

Bardzo, bardzo mi miło :D. Dziękuję, zapraszam i pozdrawiam serdecznie również :)!

Reply
Anonimowy 18 września 2016 - 22:25

wow rewelacja! wlasnie zaczynam swoja przygode z raw food i z pewnoscia pierwsze przepisy wykorzystam z twojego bloga, dziekuje

Reply
Blue Almonds 19 września 2016 - 11:37

Dzięki! Bardzo mi miło 🙂

Reply

Zostaw komentarz