Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Ciasta i tarty

Wegańskie Ciasto Marchewkowe

by magda 19 stycznia 2019
19 stycznia 2019
Wegańskie Ciasto Marchewkowe_Niebieski Migdał_przepis

Idealne ciasto marchewkowe. Bardzo wilgotne, ciężkie i pachnące cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Zrobione z maki pełnoziarnistej i słodkiej marchewki czyli roślina wersja anglosaskiego przysmaku. Kojarzy mi się z rozmową, śmiechem i aromatem bergamotki.

Roślinne Ciasto Marchewkowe

Drukuj
Porcja dla: 12 Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Produkty

  • 2 i 1/2 kubka mąki pszennej pełnoziarnistej |
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jabłko, zmiksowane na purée
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • ½ do 1 kubek mleka migdałowego lub sojowego
  • ½ kubka cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • ½ łyżeczki wanilii w proszku
  • ¼ kubka roztopionego oleju kokosowego
  • 2 kubki startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1 kubek orzechów włoskich
  • | Krem orzechowy:
  • ½ kubka orzechów nerkowca, wcześniej namoczonych
  • 3 do 4 łyżek mleka migdałowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki wanilii w proszku lub miąższ z ½ laski wanilii

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 st.c.
  2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i sól.
  3. Składniki mokre składniki, takie jak jabłko, mleko migdałowe, cukier, siemię lniane i roztopiony olej kokosowy wrzuć do blendera i miksuj na krem.
  4. Powstały koktajl wlej do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj startą marchew oraz orzechy włoskie. Ponownie zamieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 20 cm) i piecz około 30-40. Po nakłuciu patyczek powinien być suchy.
  6. W międzyczasie przygotuj krem orzechowy. Wszystkie składniki koktajlu miksuj w blenderze na wysokich obrotach, Krem powinien być gładki, a to może chwilę potrwać. Jeśli potrzeba dodaj łyżkę mleka, żeby ułatwić miksowanie. Sam proces nie jest łatwy, od czasu do czasu, trzeba szpatułką zsuwać masę ze ścianek blendera w dół.
  7. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odstaw je w chłodne miejsce. Gdy ciasto będzie zimne, rozsmaruj na wierzchu kremem z nerkowców.

Notes

Ciasto przechowuj w lodówce.

marchewka
0 komentarz
1
FacebookPinterestEmail

You may also like

Jagielnik Czarny Sezam & Figa

25 listopada 2020

Tofurnik czyli “Sernik” z Tofu z Różano-Rabarbarową Konfiturą

23 lipca 2020

Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny

4 marca 2019

Wegański Torcik Waniliowy z Nerkowców

26 stycznia 2018

Tofurnik z Makiem – Wegański Makowiec “inaczej”

6 stycznia 2018

Białe Brownies z Fasoli

16 grudnia 2016

Wegańskie Brownie z Czerwonej Fasoli

3 listopada 2016

Kokosowy Tofurnik z Truskawkami

13 czerwca 2016

Waniliowy Jagielnik ze Skórką Pomarańczy

6 maja 2016

Wegański Cynamonowy Jabłecznik z Rabarbarem

19 maja 2015

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę