Idealne ciasto marchewkowe. Bardzo wilgotne, ciężkie i pachnące cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Zrobione z maki pełnoziarnistej i słodkiej marchewki czyli roślina wersja anglosaskiego przysmaku. Kojarzy mi się z rozmową, śmiechem i aromatem bergamotki.
Roślinne Ciasto Marchewkowe
DrukujProdukty
- 2 i 1/2 kubka mąki pszennej pełnoziarnistej |
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki soli
- 1 jabłko, zmiksowane na purée
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- ½ do 1 kubek mleka migdałowego lub sojowego
- ½ kubka cukru trzcinowego lub ksylitolu
- ½ łyżeczki wanilii w proszku
- ¼ kubka roztopionego oleju kokosowego
- 2 kubki startej na drobnych oczkach marchewki
- 1 kubek orzechów włoskich
- | Krem orzechowy:
- ½ kubka orzechów nerkowca, wcześniej namoczonych
- 3 do 4 łyżek mleka migdałowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- ½ łyżeczki wanilii w proszku lub miąższ z ½ laski wanilii
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 190 st.c.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa i sól.
- Składniki mokre składniki, takie jak jabłko, mleko migdałowe, cukier, siemię lniane i roztopiony olej kokosowy wrzuć do blendera i miksuj na krem.
- Powstały koktajl wlej do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj startą marchew oraz orzechy włoskie. Ponownie zamieszaj, aż składniki się połączą.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 20 cm) i piecz około 30-40. Po nakłuciu patyczek powinien być suchy.
- W międzyczasie przygotuj krem orzechowy. Wszystkie składniki koktajlu miksuj w blenderze na wysokich obrotach, Krem powinien być gładki, a to może chwilę potrwać. Jeśli potrzeba dodaj łyżkę mleka, żeby ułatwić miksowanie. Sam proces nie jest łatwy, od czasu do czasu, trzeba szpatułką zsuwać masę ze ścianek blendera w dół.
- Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odstaw je w chłodne miejsce. Gdy ciasto będzie zimne, rozsmaruj na wierzchu kremem z nerkowców.
Notes
Ciasto przechowuj w lodówce.