W robieniu tofurników robię dopiero pierwsze kroki :), ale ten jest naprawdę świetny.
Delikatny, wilgotny i przepyszny!!! I co ważne, robi się go ekspresowo!
Kokosowy Tofurnik z Truskawkami
DrukujProdukty
- 400 g tofu (np. tofu naturalne Polsoja)
- 2 kubki mleka sojowego waniliowego
- 4 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu
- 100 g wiórek kokosowych
- kilka kropel aromatu rumowego
- budyń waniliowy bez cukru (w proszku)
- ok 30-40 dkg truskawek (umyte i odszypułkowane)
- cukier puder (do posypania)
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik do temperatury 190-200 st.C.
- Wlej mleko roślinne i wiórki kokosowe do blendera. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, żeby się lekko namoczyły. Następnie blenduj do uzyskania w miarę kremowej konsystencji.
- Dodaj cukier, tofu, budyń i aromat rumowy. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Przelej masę do formy (u mnie 20×20 cm.). Wsadź truskawki do masy (miejscem po szypułce do góry). Piecz około 50 minut.
- Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem i odczekaj, aż wystygnie (krok dość ważny, bo w innym wypadku tofurnik może się rozwalić, chociaż nadal jest pyszny 😀 ).
21 komentarzy
Samo zdjęcie prezentuje tofurnik jako coś pysznego, a do tego jego składniki … Musiał smakować wspaniale 😀
Świetne ciacho.
Chcę kawałek <3
Tofurnik cudowny. Mozesz.podac wymiary blaszki?
Swietny przepis. Tofurnik wyglada mega apetycznie. Mozesz podac wymiary blaszki i pojemnosc kubka do mleka:-)?
Dziękuję :). U mnie forma do pieczenia ma 20 x 20 cm.
Cieszę się, że Ci się spodobał :). Forma ma 20×20 cm.
Nie wierzę, wygląda jak mojej mamy *^* Na pewno jej pokażę i spróbujemy wersji vege 🙂
Dziękuję! :). Mam nadzieję, że wam będzie smakować :), ja się w nim zakochałam 😉
Oj tak! Smakował bardzo 🙂
Dziękuję 🙂
Zapraszam 🙂
A kubeczek jaka ma pojemnosc:-)?
Oj, przepraszam, poleciałam mierzyć formę i zapomniałam o kubku :). Kubek ma 250 ml.
Tofu-jaka konsystencja, twardy, miękki czy bardzo miękki? Dziękuje
Cudowny <3
Ja używam tofu naturalne, ma konsystencję twarogu, więc chyba twardo -miękkie 🙂 (ja użyłam tego http://delikatesyazjatyckie.pl/tofu-swieze-400g-p-1271.html).
Dziękuję 🙂
Piękny i bardzo kusi!
🙂
To kolejne przepyszne ciasto z przepisu Pani Magdy, dziękuję ! Przed wstawieniem do piekarnika wydawało mi zbyt rzadkie, ale po upieczeniu i odstaniu 2 godz. okazało sie pyszne i w idealnej konsystencji ! Wszystkim bardzo polecam, podobnie jak pączki dynią, brownie z fasoli i wiele innych propozycji Pani Magdy!!:)