Kokosowy Tofurnik z Truskawkami

by

W robieniu tofurników robię dopiero pierwsze kroki :), ale ten jest naprawdę świetny.
Delikatny, wilgotny i przepyszny!!! I co ważne, robi się go ekspresowo!

 

Kokosowy Tofurnik z Truskawkami

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania: Czas gotowania:

Produkty

  • 400 g tofu (np. tofu naturalne Polsoja)
  • 2 kubki mleka sojowego waniliowego
  • 4 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu
  • 100 g wiórek kokosowych
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • budyń waniliowy bez cukru (w proszku)
  • ok 30-40 dkg truskawek (umyte i odszypułkowane)
  • cukier puder (do posypania)

Wykonanie

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 190-200 st.C.
  2. Wlej mleko roślinne i wiórki kokosowe do blendera. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, żeby się lekko namoczyły. Następnie blenduj do uzyskania w miarę kremowej konsystencji.
  3. Dodaj cukier, tofu, budyń  i aromat rumowy. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  4. Przelej masę do formy (u mnie 20×20 cm.). Wsadź truskawki do masy (miejscem po szypułce do góry). Piecz około 50 minut.
  5. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem i odczekaj, aż wystygnie (krok dość ważny, bo w innym wypadku tofurnik może się rozwalić, chociaż nadal jest pyszny 😀 ).

21 komentarzy
1

You may also like

21 komentarzy

Natalia Pałac 13 czerwca 2016 - 15:44

Samo zdjęcie prezentuje tofurnik jako coś pysznego, a do tego jego składniki … Musiał smakować wspaniale 😀

Reply
kociolek-pysznosci 13 czerwca 2016 - 15:53

Świetne ciacho.

Reply
Martyna 13 czerwca 2016 - 17:19

Chcę kawałek <3

Reply
Anonimowy 14 czerwca 2016 - 13:10

Tofurnik cudowny. Mozesz.podac wymiary blaszki?

Reply
Maria 14 czerwca 2016 - 13:19

Swietny przepis. Tofurnik wyglada mega apetycznie. Mozesz podac wymiary blaszki i pojemnosc kubka do mleka:-)?

Reply
Blue Almonds 14 czerwca 2016 - 16:42

Dziękuję :). U mnie forma do pieczenia ma 20 x 20 cm.

Reply
Blue Almonds 14 czerwca 2016 - 16:44

Cieszę się, że Ci się spodobał :). Forma ma 20×20 cm.

Reply
DuchBuhh 14 czerwca 2016 - 16:44

Nie wierzę, wygląda jak mojej mamy *^* Na pewno jej pokażę i spróbujemy wersji vege 🙂

Reply
Blue Almonds 14 czerwca 2016 - 16:48

Dziękuję! :). Mam nadzieję, że wam będzie smakować :), ja się w nim zakochałam 😉

Reply
Blue Almonds 14 czerwca 2016 - 16:49

Oj tak! Smakował bardzo 🙂

Reply
Blue Almonds 14 czerwca 2016 - 16:50

Dziękuję 🙂

Reply
Blue Almonds 14 czerwca 2016 - 16:50

Zapraszam 🙂

Reply
Maria 14 czerwca 2016 - 16:59

A kubeczek jaka ma pojemnosc:-)?

Reply
Blue Almonds 14 czerwca 2016 - 18:12

Oj, przepraszam, poleciałam mierzyć formę i zapomniałam o kubku :). Kubek ma 250 ml.

Reply
Ralph Kowalczyk 18 czerwca 2016 - 20:55

Tofu-jaka konsystencja, twardy, miękki czy bardzo miękki? Dziękuje

Reply
Gotujący_VegePiotrek 18 czerwca 2016 - 20:59

Cudowny <3

Reply
Blue Almonds 19 czerwca 2016 - 10:24

Ja używam tofu naturalne, ma konsystencję twarogu, więc chyba twardo -miękkie 🙂 (ja użyłam tego http://delikatesyazjatyckie.pl/tofu-swieze-400g-p-1271.html).

Reply
Blue Almonds 19 czerwca 2016 - 10:25

Dziękuję 🙂

Reply
VEGANation 19 czerwca 2016 - 12:58

Piękny i bardzo kusi!

Reply
Blue Almonds 20 czerwca 2016 - 16:46

🙂

Reply
Ewa 31 maja 2020 - 23:23

To kolejne przepyszne ciasto z przepisu Pani Magdy, dziękuję ! Przed wstawieniem do piekarnika wydawało mi zbyt rzadkie, ale po upieczeniu i odstaniu 2 godz. okazało sie pyszne i w idealnej konsystencji ! Wszystkim bardzo polecam, podobnie jak pączki dynią, brownie z fasoli i wiele innych propozycji Pani Magdy!!:)

Reply

Zostaw komentarz