Biała odmiana popularnego brownies czyli Blondie Brownies, ale nadal wegańska i nadal z fasoli, czyli moje ulubione ostatnio słodkie, roślinne kreacje.
Białe Brownies z Fasoli
DrukujProdukty
- 2 puszki białej fasoli (wypłukanej i odsączonej)
- 2 banany
- 1 jabłko
- 1/3 kubka mleka kokosowego
- 1/2 kubka mąki kokosowej lub wiórek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
- 1 budyń waniliowy bez cukru (w proszku)
- 1/2 tabliczki pokruszonej wegańskiej, białej czekolady (opcjonalnie)
- Opcja 1_Polewa kokosowa
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki erytrolu
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- Opcja 1_Polewa czekoladowa
- 1/2 tabliczki pokruszonej wegańskiej, białej czekolady
- 2 łyżki mleka kokosowego
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 – 190 st.C.
- Miksuj mleko kokosowe, banany i jabłko na na gładką pulpę. Powoli dodawaj pozostałe składniki i miksuj / blenduj do momentu uzyskania kremowej konsystencji (nie zapomnij, że olej kokosowy powinien być w stanie płynnym). Jeśli lubisz dość słodkie ciasta, a nie planujesz użyć czekolady, dodaj do masy 1 lub 2 łyżki erytrolu (ew. ksylitolu).
- Przelej masę do formy (u mnie sylikonowa forma 20×20 cm) i piecz około 45 minut.
Przygotowanie polewy:
- Polewa kokosowa: rozpuść olej kokosowy w małym garnuszku (nie gotuj), następnie dodaj erytrol i wiórki kokosowe. Mieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników, zwłaszcza rozpuszczenia cukru.
- Polewa czekoladowa: rozpuść czekoladę w mleku kokosowym w kąpieli wodnej.
Rozprowadź na upieczonym cieście.
Jeśli interesuje cię czym jest erytrol, to pisałam o nim przy okazji przepisu na Czekoladowe Brownies z Czerwonej Fasoli
Notes
Ciasto trzeba dobrze schłodzić, a najlepiej po ostygnięciu wstawić na trochę do lodówki.
21 komentarzy
Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
To ja dziękuję! Pozdrowienia serdeczne również 🙂
Świetnie wygląda 😉
Dzięki 🙂
w osiedlowym groszu jest na prawde sporo rzeczy ale budyniu bez serwatki to jeszcze żem nie widzioł
Trzeba szukać :). Pozdrowienia 😀
Moje piecze się już 45 min, a w środku ciągle jest płynne, co robic? :c
Moje piecze się już 45 min, a w środku ciągle jest płynne, co robic? :c
Agnieszka, mam nadzieję, że ciacho wyszło :). Trzymam kciuki! A czy fasola była dobrze odsączona? To ciasto generalnie nie jest zbyt płynne, nawet przed upieczeniem.
Blue Almonds a budyń w jakiej formie nalezy dodać do masy?
Budyń w formie proszku 🙂
Witam. Można ominąć jabłko?
Agnieszka, teoretycznie i praktycznie można, ale trzeba byłoby dać większe banany 🙂 i może trochę czymś dosłodzić. Dałabym też 1 łyżkę zmielonego i wymieszanego z 2 łyżkami wody siemienia lnianego, ale to taki pomysł na szybko. Pozdrowienia!
Bardzo ciekawy przepis. Zrobię na pewno. Ląduje w zakładkach
Czy budyń to istotny składnik? 🙂
Super! Miłego eksperymentowania 🙂
Jest dość istotny, ale myślę, że można spróbować zamienić go mąką ryżową i 1/4 łyżeczki wanilii w proszku. Warto poeksperymentować :). Trzymam kciuki! 🙂
Wyglada bosko, skusze sie zapewne. Tylko gdzies nagle z instrukcji zniknela fasola. Rozumiem, ze tez ja trzeba zmiksowac razem z bananami i cala reszta:)
Fasola jest w grupie “dodawaj pozostałe składniki” 😀
Zrobiłam dzisiaj i wyszło pyszne! <3 Zresztą jak wszystkie twoje ciacha, Madziu 🙂 Zamiast polewy gorące ciasto obsypałam pokruszoną gorzką czekoladą, która się rozpuściła, a na to odrobina wiórków. Miałam bardzo dojrzałe banany a do ciacha dodałam 2 łyżki erytrytolu i wyszło, jak dla mnie, idealnie słodkie 🙂 Dziękuję za kolejny super przepis <3
Sylwia, bardzo się cieszę i jest mi super miło, że przespi przypadł Ci do serca :*