Tofurnik czyli “Sernik” z Tofu z Różano-Rabarbarową Konfiturą

by

Uff…, w końcu udało mi się wrzucić tego posta :). Ciacho było imieninowe 🙂  i miałam ochotę zamieścić ten przepis z dedykacją dla wszystkich Magd i Magdalen :). Nie udało się , ale dedykacja zostaje ;). 

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • Ciasto
  • 1 kubek mąki orkiszowej razowej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 kubka wody
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 4 łyżki miodu
  • Masa "serowa"
  • 400 g tofu
  • 3/4 kubka mleka ryżowego waniliowego
  • 1/2 kubka mleka kokosowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3 łyżki cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • Konfitura różano-rabarbarowa
  • 3 laski rabarbaru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 lub 2 łyżki cukru brązowego, kokosowego, ksylitolu ... (dostosuj do swojego smaku)
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 2 lub więcej łyżek wody różanej

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Wyłóż do formy i piecz około 20 minut.
  3. W blenderze zmiksuj wszystkie składniki masy “serowej”.
  4. Wyciągnij z piekarnika podpieczone ciasto, wylej na niego masę z tofu i wstaw ponownie na około 45-50 minut. Ciasto powinno zrumienić się jak zwykły sernik i nie powinno mieć płynnego środka.
  5. W międzyczasie ugotuj rabarbar z cynamonem i cukrem z niewielką ilością wody. Mąkę z tapioki wymieszaj w kubeczku z 1/2 kubka wody (tapiokę można zastąpić nasionami chia). Następnie powstały płyn dodaj do rabarbaru i chwilę gotuj. Na końcu dodaj wodę różaną. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj więcej wody.

Notes

Tofurnik smakuje najlepiej po kilku godzinach, gdy spód ciasta lekko zmięknie.

You may also like

5 komentarzy

Kinga 3 czerwca 2016 - 17:39

Wygląda bardzo apetycznie! 🙂

Zapraszam na mojego bloga! 🙂

Reply
Veggie 3 czerwca 2016 - 21:02

Piękne i bardzo apetycznie podane 🙂

Reply
Blue Almonds 3 czerwca 2016 - 21:13

Dziękuję :)!!!

Reply
Daria 4 czerwca 2016 - 07:00

piękne zdjęcia i przepyszne ciasto! aż chciałoby się zjeść… ekran XD

Reply
Ziołami Malowane 4 czerwca 2016 - 08:26

Jakie piękne ciasto <3 I wspaniały dobór smaków: róża i rabarbar doskonale się komponują 😉

Reply

Zostaw komentarz