Miałam wielką ochotę na coś słodkiego i oto efekt:
Wegański “Sernik” z kaszy jaglanej ze skórką pomarańczy i płatkami migdałów.
Waniliowy Jagielnik ze Skórką Pomarańczy
DrukujProdukty
- 1 i 1/2 kubka kaszy jaglanej (dobrze wypłukanej)
- 1 laska wanilii
- 2 kubki mleka sojowego waniliowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki cukru: brązowy, ksylitol, kokosowy, syrop klonowy ... (jeśli lubisz b. słodkie to 5-6 łyżek)
- 2 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej (zmielone migdały lub wiórki kokosowe)
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z pomarańczy
- kilka kropel aromatu migdałowego lub rumowego (opcjonalnie) lub haitański rum 🙂
Wykonanie
-
Gotuj kaszę jaglaną z 2 kubkami wody.
-
Gdy woda prawie odparuje dodaj mleko roślinne, olej kokosowy, cukier oraz przeciętą wzdłuż laskę wanilii z wydrążonymi ziarenkami. Wszystko powinno trwać ok. 30 minut, aż kasza będzie miękka. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać więcej mleka.
-
Odstaw kaszę. Wyciągnij laskę wanilii. Gdy lekko przestygnie dodaj pozostałe składniki (poza skórką pomarańczy) i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Na końcu dodaj startą skórkę pomarańczy.
-
Przełóż masę do tortownicy, posyp płatkami migdałów i piecz w temperaturze ok. 180-200 st.C przez godzinę.
5 komentarzy
Ale pięknie wygląda z tą kwiatową dekoracją! Przyznaję się, że nigdy nie jadłam sernika wegańskiego (kocham nad życie ten z twarogu), ale z przyjemnością spróbowałabym, gdyby wyglądał tak jak ten 🙂
Cudniasty!
Właśnie chodził za mną jagielnik .. to chyba znak że pora wypróbować Twój przepis! 😀
Wygląda ślicznie, planuję zrobić i mam pytanie odnośnie tortownicy… jaka jest średnica tej w której Pani robiła? Pozdrawiam 🙂
Dziękuję! 🙂 Tortownica, której użyłam ma 20 cm.