Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny

by magda
Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny

 

Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nie została poddana modyfikacjom, dlatego uchodzi za dużo zdrowsze ziarno niż pszenica zwyczajna. Obecnie przechodzi swój renesans, co wynika zapewne z rosnącego zaintersowania zdrowym odżywianiem i produktami “BIO”. Orkisz jest zbożem, którego nie poddano modyfikacjom genetycznym, nie ingerowano w jego strukturę, więc idelanie wpisuje się w zdrowy styl życia EKO.

Szklanka ugotowanego orkiszu dostarcza ok. 240 kcal, zawiera głównie węglowodany złożone, ale przy tym jest bardzo dobrym źródłem białka, błonnika pokarmowego, manganu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza i witaminy B3.

Zawiera też niewielkie ilości wapnia, selenu, witamin B1, B6 i E. Orkisz i pszenica charakteryzują się podobną zawartością witamin, składników mineralnych i fitosteroli.

Orkisz zawiera większą ilość białka niż przenica zwyczajna, a do tego jego struktura cząsteczkowa jest nieco inna. Białka orkiszu są bardziej kruche i łatwiej rozpuszczalne, dlatego są lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym.

Ze względu na obecność glutenu jest niewskazany  dla osób chorujących na celiakię i z nietolerancją glutenu.

Jabłkowo-Korzenny Chlebek Orkiszowy jest tylko lekko słodki, więc świetnie sparwdza się jako podstawa do kanapki z dżemem, masłem orzechowym czy wegańską nutellą.

 

A skoro jesteśmy przy chlebkach to może masz ochotę na CHLEBEK BANANOWY lub SUPER CHLEBEK CHIA ?

Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny

Drukuj
Porcja dla: 12 Czas przygotowania:

Produkty

  • 2 jabłka
  • ½ kubka mleka roslinnego [u mnie sojowe]
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 kubki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki curkru brązowego, syropu klonowego lub innego słodzika
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wkstraktu waniliowego lub migdałowego

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 oC.
  2. Do blendera kielichowego wlej mleko roslinne, dodaj zmielone siemię lniane i pokrojone jabłko. Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Odstaw na 5 minut.
  3. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki suchę, a następnie dodaj olej i mus jabłkowy. Znów dokładnie wymieszaj.
  4. Nasmaruj formę “keksówkę” olejem i obsyp mąką.
  5. Wlej ciasto, wstaw do piekarnika i piecz około 45-50 minut. Po nakłuciu ciasta patyczkiem, powinien być suchy, wtedy wiadomo, że ciasto jest gotowe.

Ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj ulubionym dżemem czy masłem orzechowym.  

2 komentarze
1

You may also like

2 komentarze

Delektujemy 4 kwietnia 2019 - 12:12

Super, że jest dostępna opcja wydruku przepisu. Dzięki ; )

Reply
magda 4 kwietnia 2019 - 15:28

Cała przyjemność po mojej stronie 😀

Reply

Zostaw komentarz