Niebieski Migdał | kuchnia roślinna
  • Strona główna
  • Książki
  • Fotografia
  • O mnie
  • Kontakt
  • Sklep

Niebieski Migdał | kuchnia roślinna

Kuchnia Roślinna

  • Strona główna
  • Książki
  • Fotografia
  • O mnie
  • Kontakt
  • Sklep
0
Ciasta i tarty

Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny

by magda 4 marca 2019
4 marca 2019
Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny

 

Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nie została poddana modyfikacjom, dlatego uchodzi za dużo zdrowsze ziarno niż pszenica zwyczajna. Obecnie przechodzi swój renesans, co wynika zapewne z rosnącego zaintersowania zdrowym odżywianiem i produktami “BIO”. Orkisz jest zbożem, którego nie poddano modyfikacjom genetycznym, nie ingerowano w jego strukturę, więc idelanie wpisuje się w zdrowy styl życia EKO.

Szklanka ugotowanego orkiszu dostarcza ok. 240 kcal, zawiera głównie węglowodany złożone, ale przy tym jest bardzo dobrym źródłem białka, błonnika pokarmowego, manganu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza i witaminy B3.

Zawiera też niewielkie ilości wapnia, selenu, witamin B1, B6 i E. Orkisz i pszenica charakteryzują się podobną zawartością witamin, składników mineralnych i fitosteroli.

Orkisz zawiera większą ilość białka niż przenica zwyczajna, a do tego jego struktura cząsteczkowa jest nieco inna. Białka orkiszu są bardziej kruche i łatwiej rozpuszczalne, dlatego są lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym.

Ze względu na obecność glutenu jest niewskazany  dla osób chorujących na celiakię i z nietolerancją glutenu.

Jabłkowo-Korzenny Chlebek Orkiszowy jest tylko lekko słodki, więc świetnie sparwdza się jako podstawa do kanapki z dżemem, masłem orzechowym czy wegańską nutellą.

 

A skoro jesteśmy przy chlebkach to może masz ochotę na CHLEBEK BANANOWY lub SUPER CHLEBEK CHIA ?

Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny

Drukuj
Porcja dla: 12 Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie

Produkty

  • 2 jabłka
  • ½ kubka mleka roslinnego [u mnie sojowe]
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 kubki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki curkru brązowego, syropu klonowego lub innego słodzika
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka wkstraktu waniliowego lub migdałowego

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 oC.
  2. Do blendera kielichowego wlej mleko roslinne, dodaj zmielone siemię lniane i pokrojone jabłko. Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Odstaw na 5 minut.
  3. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki suchę, a następnie dodaj olej i mus jabłkowy. Znów dokładnie wymieszaj.
  4. Nasmaruj formę “keksówkę” olejem i obsyp mąką.
  5. Wlej ciasto, wstaw do piekarnika i piecz około 45-50 minut. Po nakłuciu ciasta patyczkiem, powinien być suchy, wtedy wiadomo, że ciasto jest gotowe.

Ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj ulubionym dżemem czy masłem orzechowym.  

jabłkaorkisz
2 komentarze
1
FacebookTwitterGoogle +Pinterest

You may also like

Wegańskie Ciasto Marchewkowe

19 stycznia 2019

Wegański Torcik Waniliowy z Nerkowców

26 stycznia 2018

Tofurnik z Makiem – Wegański Makowiec “inaczej”

6 stycznia 2018

Białe Brownies z Fasoli

16 grudnia 2016

Wegańskie Brownie z Czerwonej Fasoli

3 listopada 2016

Kokosowy Tofurnik z Truskawkami

13 czerwca 2016

Tofurnik czyli “Sernik” z Tofu z Różano-Rabarbarową Konfiturą

3 czerwca 2016

Waniliowy Jagielnik ze Skórką Pomarańczy

6 maja 2016

Wegański Cynamonowy Jabłecznik z Rabarbarem

19 maja 2015

Tarta z Owocami Leśnymi

30 kwietnia 2015

2 komentarze

Delektujemy 4 kwietnia 2019 - 12:12

Super, że jest dostępna opcja wydruku przepisu. Dzięki ; )

Reply
magda 4 kwietnia 2019 - 15:28

Cała przyjemność po mojej stronie 😀

Reply

Leave a Comment Cancel Reply

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Niebieski Migdał

Niebieski Migdał

Roślinna Blogerka, Miłośniczka Poranków, Skandynawskich Kryminałów, Włoskich 🛵 i Podróży. Fotografka i Autorka Książek kulinarnych "po godzinach".

Znajdź przepis

  • Rodzaj posiłku

  • Główny produkt

  • Dieta

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Popularne przepisy

  • Wegański Migdałowy “Jogurt”

  • Sałatka z Pieczonych Buraków z Cynamonowym Vinegrette i Prażonym Sezamem

  • Koktajl z Płatków Dzikiej Róży

  • Koktajl rabarbarowo-jabłkowy na mleku kokosowym

  • Białe Brownies z Fasoli

przepisy kulinarne

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Konkurs FB | Wygraj książkę WEGEMANIA dla siebie, a woreczki ZERO WASTE dla przyjaciela

    7 grudnia 2019
  • Koktajl przeciwzapalny z mango i kurkumy

    5 grudnia 2019

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

  • Bliny z Cieciorki z Mitow Rait NiebieskiMigda KuchniaRolinna zdrowo weganizm
  • Veganlifestyle bento NiebieskiMigda bentobox bestofvegan govegan lunchbox lunchtime veganfood vegan
  • K O N K U R S na profilu Fb
  • Ciacho Marchewkowe by karolinakubacka z Wegemania KsikaKucharska NiebieskiMigda ciastomarchewkowe wegaskieprzepisy
  •  Kto uwielbia Mango Lassi? Oszaamiajcy koktajl z mango to
  • Poniedziakowe BENTO NiebieskiMigda vegan bentobox bestofvegan govegan stayhealthy bento veganbento
  • Solidny ROLINNY pocztek dnia Jakie jest Twoje ulubione niadanie? U
  • KOMOSANKI Uwielbiam! NiebieskiMigda KuchniaRolinna weganskieprzepisy weganskie komosa magdalenapiekos wegemania weganizm
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Back To Top
Loading...