Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nie została poddana modyfikacjom, dlatego uchodzi za dużo zdrowsze ziarno niż pszenica zwyczajna. Obecnie przechodzi swój renesans, co wynika zapewne z rosnącego zaintersowania zdrowym odżywianiem i produktami “BIO”. Orkisz jest zbożem, którego nie poddano modyfikacjom genetycznym, nie ingerowano w jego strukturę, więc idelanie wpisuje się w zdrowy styl życia EKO.
Szklanka ugotowanego orkiszu dostarcza ok. 240 kcal, zawiera głównie węglowodany złożone, ale przy tym jest bardzo dobrym źródłem białka, błonnika pokarmowego, manganu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza i witaminy B3.
Zawiera też niewielkie ilości wapnia, selenu, witamin B1, B6 i E. Orkisz i pszenica charakteryzują się podobną zawartością witamin, składników mineralnych i fitosteroli.
Orkisz zawiera większą ilość białka niż przenica zwyczajna, a do tego jego struktura cząsteczkowa jest nieco inna. Białka orkiszu są bardziej kruche i łatwiej rozpuszczalne, dlatego są lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym.
Ze względu na obecność glutenu jest niewskazany dla osób chorujących na celiakię i z nietolerancją glutenu.
Jabłkowo-Korzenny Chlebek Orkiszowy jest tylko lekko słodki, więc świetnie sparwdza się jako podstawa do kanapki z dżemem, masłem orzechowym czy wegańską nutellą.
A skoro jesteśmy przy chlebkach to może masz ochotę na CHLEBEK BANANOWY lub SUPER CHLEBEK CHIA ?
Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny
DrukujProdukty
- 2 jabłka
- ½ kubka mleka roslinnego [u mnie sojowe]
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 kubki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki curkru brązowego, syropu klonowego lub innego słodzika
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka wkstraktu waniliowego lub migdałowego
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 oC.
- Do blendera kielichowego wlej mleko roslinne, dodaj zmielone siemię lniane i pokrojone jabłko. Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Odstaw na 5 minut.
- W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki suchę, a następnie dodaj olej i mus jabłkowy. Znów dokładnie wymieszaj.
- Nasmaruj formę “keksówkę” olejem i obsyp mąką.
- Wlej ciasto, wstaw do piekarnika i piecz około 45-50 minut. Po nakłuciu ciasta patyczkiem, powinien być suchy, wtedy wiadomo, że ciasto jest gotowe.
Ciasto posyp cukrem pudrem lub posmaruj ulubionym dżemem czy masłem orzechowym.
2 komentarze
Super, że jest dostępna opcja wydruku przepisu. Dzięki ; )
Cała przyjemność po mojej stronie 😀