Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O nas
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O nas
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Ciasta i tarty

Tofurnik z Makiem – Wegański Makowiec “inaczej”

by magda 6 stycznia 2018
6 stycznia 2018
Tofurnik z Makiem czyli Wegański Makowiec inaczej

Tofurnik z makiem czyli wegański makowiec to był mój cel już od jakiegoś czasu. Zawsze jednak cos mi nie pasowało. Wychodził zawsze bardzo dobry, ale ciągle wydawało mi się, że to jeszcze nie to. Moja męka się skończyła 🙂

Ten przepis zostanie już ze mną na zawsze. Jest taki jak lubię! Bardzo makowy, wilgotny i bardzo bezgrzeszny. Składa się głównie z maku i tofu, słodzony jabłkami, bananem i niewielką ilością cukru: kokosowego i brzozowego (ksylitol). Chociaż nie mam nic do glutenu, to mogę jedynie dodać, że makowiec jest bezglutenowy.

Jeśli masz ochotę poznać mój przepis na surowy makowiec (raw) zerknij TUTAJ.

Tofurnik z Makiem czyli Wegański Makowiec

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 55 minut

Produkty

  • 200 g maku niebieskiego + 1 kubek mleka migdałowego + ¾ kubka mleka kokosowego
  • 1 kubek mleka migdałowego, dodatkowo
  • ¼ kubka cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego
  • ¼ kubka ksylitolu
  • 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych
  • 1 dojrzały banan
  • 400 g tofu naturalnego, twardego
  • ¾ kubka mąki kokosowej
  • 1 budy waniliowy w proszku, bez cukru
  • 3/4 kubka rodzynek
  • 1/4 kubka pokruszonych obranych migdałów lub w płatkach

Wykonanie

1. Zagotuj mak z mlekiem migdałowym i kokosowym. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem około 15-20 minut. Odstaw, żeby lekko ostygł.
2. Przełóż mak do blendera i dodaj pozostałe mleko migdałowe. Dodaj cukier i ksylitol. Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
3. Dodaj kolejno pozostałe składniki, za wyjątkiem bakalii. Miksuj ponownie do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.
4. Wysmaruj formę olejem kokosowym i obsyp mąką kokosową. Wlej ciasto i wstaw do nagrzanego do 190-200 st.C piekarnika. Piecz około 55 – 65 minut.
5. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj tofurnika od razu. Gdy ciasto będzie już chłodne jest gotowe do jedzenia.

Notes

Makowy tofurnik możesz polać roztopioną czekoladą lub obsypać cukrem pudrem.

maktofu
4 komentarze
1
FacebookPinterestEmail

You may also like

Jagielnik Czarny Sezam & Figa

25 listopada 2020

Tofurnik czyli “Sernik” z Tofu z Różano-Rabarbarową Konfiturą

23 lipca 2020

Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny

4 marca 2019

Wegańskie Ciasto Marchewkowe

19 stycznia 2019

Wegański Torcik Waniliowy z Nerkowców

26 stycznia 2018

Białe Brownies z Fasoli

16 grudnia 2016

Wegańskie Brownie z Czerwonej Fasoli

3 listopada 2016

Kokosowy Tofurnik z Truskawkami

13 czerwca 2016

Waniliowy Jagielnik ze Skórką Pomarańczy

6 maja 2016

Wegański Cynamonowy Jabłecznik z Rabarbarem

19 maja 2015

4 komentarze

Katarzyna 25 stycznia 2018 - 21:35

3/4 maki kokosowej – kubka, lyzki, opakowania? Hihihi

Reply
magda 25 stycznia 2018 - 22:34

😀 dzięki za czujność ), jesli dobrze pamiętam to kubka 🙂

Reply
Kasia 26 stycznia 2018 - 10:15

Przepis wygląda rewelacyjnie! Mam tylko jedno pytanie: jaką rolę pełni w nim mąka kokosowa, i czym ewentualnie mogłabym ją zastąpić? Dziękuję bardzo 🙂

Reply
magda 30 stycznia 2018 - 21:32

Hej Kasia, mąka generalnie służy zagęszczeniu i teoretycznie można ją zastąpić każdą mąką o w miarę neutralnym smaku. Powinno się udać :), Powodzenia!

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszony Seler Naciowy

  • Kiszony Koper Włoski, czyli siejemy ferment zimą

  • Białe Brownies z Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Jabłkowy Donut – nietłusty pączek w Tłusty Czwartek

    10 lutego 2021
  • Wegańska Chai Masala

    7 lutego 2021

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

  • Prezentownik nie tylko świąteczny Przygotowałyśmy dla Was zestawienie firm z duszą, od których możecie zakupić wyjątkowe prezenty dla swoich bliskich. Od dłuższego czasu obserwujemy i podziwiamy ludzi, tworzących biznesy oparte na ich pasji. Wszyscy są wyjątkowi i nie tuzinkowi. Z niektórymi z nich mamy szczęścić się przyjaźnić, więc wiemy jak trudna bywa realizacja marzeń. Podzieliłyśmy prezenty na kategorie, linki prowadzą bezpośrednio do stron www, FB lub IG. W roku 2020 i w tym wyjątkowym świątecznym czasie warto się chwile zatrzymać i zastanowić nad ideą prezentów. Jaki jest najlepszy prezent ? Czy kupując prezent dajemy szczęście tylko obdarowywanemu? Odpowiedzi i Subiektywny
  • Kto chętny na pączkowy reset? Polecają sie surowe jabłkowe donaty Przepis czeka na blogu #NiebieskiMigdał #wegemania #wegańskieprzepisy #weganizm #wege #vegan #vegansofig #zdrowo #zdrowojem #zdrowejedzenie #veganpower #veganlife #govegan #stayhealthy #roslinniejemy #kuchniaroslinna #dietaroslinna #wiemcojem #jabłka
  • JAGIELNIK CZARNY SEZAM & FIGA *****PRZEPIS *** . Bez pieczenia, bez glutenu i bez zbędnych ceregieli. Specjalnie dla miłośników roślinnych słodkości. . Zielony Kolektyw z Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna zakochany jest w herbatach kraftowych od Kasi z @brownhouseandtea . Jagielnik smakuje nam najbardziej z Rosalbą - czarną herbatą z pąkami róż. . ➡️ Link w BIO . Wypróbuj i wpadnij do nas w Cyber Monday po E-booka Tea&Cake ☕️ . Piękny talerz ceramiczny od @ceramika_arkadia_boleslawiec #ceramikabolesławiec #polishpottery . #vegerozpusta #vegerozkosz #vegeprzepisy #vegetarianrecipes #vegefood #niebieskimigdał #zielonykolektyw #plantbased #foodporn #healthylifestyle #veganrecipes #veganlife #foodphotography #veganbreakfast #vegangirl #cojedzweganie #cojedzaweganie #weganizm #dietaroslinna #weganka #wegańskie #zdrowejedzenie #żrętrawę
  • Najbardziej jesienne ciasteczka w naszym Ebooku "Tea & Cake" Nie musimy też dodawać, że najlepiej smakują z herbatą, pod kocem i w dobrym towarzystwie . ŻYTO & ORZECHY LASKOWE *****PRZEPIS *** . Przepis na ciasteczka znajdziecie na blogu Niebieskiego Migdała oraz w naszym Ebooku "Tea & Cake. Od ciasta do herbaty". Wszystkie nasze pomysły powstały z miłości do roślinnych słodkości i herbaty. W Ebooku pod każdym przepisem jest nasza rekomendacja smaku herbaty, która tworzy z nim idealne połączenie #teaparing . Ciasteczka Żyto & Orzech genialnie smakują z zieloną herbatą z lukrecją, a sam przepis zawiera w sobie korzenny rooibos. Nasze
  • Bardzo się cieszymy, że spodobał się Wam nasz subiektywny prezentownik świąteczny Radość i miłość należy szerzyć! Oczywiście, nie tylko od święta Dlatego mamy dla Was Konkurs! Nie będzie to zwyczajny konkurs! Będziemy zalewać fb i Ig falami pięknych i prawdziwych słów o naszych przyjaciołach . Na herbacianych przyjaciół czekają 4 zestawy blendów herbacianych od @brownhouseandtea + ebook TEA&CAKE" od Nas . Co należy zrobić? Niewiele . Oznacz i napisz w komentarzu kilka słów o swojej_im / przyjaciółce_cielu. W dzisiejszym, szybkim świecie zapominamy mówić, za co ich cenimy i kochamy. Pamiętaj, żeby polubić Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna ioraz @brownhouseandtea . Udostępnij nasz
  • Mamy zwycięzców Dziękujemy za wszystkie piękne słowa dotyczące przyjaźni, bardzo nas wzruszyły. . Mamy nadzieje, że spotkacie się przy herbacie od @brownhouseandtea , czekamy na Wasze wspólne zdjęcia i recenzje eBooka "Tea&Cake"✨ Zwyciężczyniami zostają: ☕️ @kjasny_fotografia ☕️ @malomiasteczkowaruda i ich przyjaciółki @joannawach_makeup i @m.renusz ♥♥ . Zapraszamy do kontaktu na DM . Przepis na tartę dyniową z rooibosem od @brownhouseandtea znajdziecie w Ebooku "Tea&Cake" . . . #wege #cojedzaweganie #weganizm #wegetariańskieprzepisy #vegerozkosz #vegesłodycze #vegesłodycze #teamherbatka #wegeciacho #wegeciachodokawy #wegetariańskie #wegeciasto #wegetariańskie #weganizmdlabiednychileniwych #weganskiejedzenie #zdrowejedzenie #veganpower #besttovegan #weganiepolska #instavegan #veganlove #polishvegan #foodporn #veganlife #teatime #veganebook #wegebaza #wegemania
  • Wypuszczamy w świat Ebook "Tea&Cake. Od ciasta do herbaty ..."☕️ pierwszy Ebook Niebieskiego Migdała , pierwszy wspólny Ebook Zielonego Kolektywu , kolejna publikacja wegańskich pyszności popełniona przez Magdę ale tym razem w tandemie z Iw ‍♀️ . W Ebooku znajdziecie 19 przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Wszystkie przepisy inspirowane herbatą, część z nich ma herbatę w swoim składzie, a dla reszty wybieramy najlepszy #teaparing. . Ebook Tea&Cake jest dla wszystkich, którzy tak jak my uwielbiają słodkości, wszystkie przepisy są wegańskie. . Tym razem skoncentrowałyśmy się na #teamherbatka ale wszystkie ciasta, ciasteczka i desery równie pysznie smakują z kawą. .
  • WEGAŃSKI PRZEPIS TYGODNIA na Weganizm, spróbujesz? od @empatiapl Duma . II miejsce ***P R Z E P I S Link w Bio
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę