Tofurnik z makiem czyli wegański makowiec to był mój cel już od jakiegoś czasu. Zawsze jednak cos mi nie pasowało. Wychodził zawsze bardzo dobry, ale ciągle wydawało mi się, że to jeszcze nie to. Moja męka się skończyła 🙂
Ten przepis zostanie już ze mną na zawsze. Jest taki jak lubię! Bardzo makowy, wilgotny i bardzo bezgrzeszny. Składa się głównie z maku i tofu, słodzony jabłkami, bananem i niewielką ilością cukru: kokosowego i brzozowego (ksylitol). Chociaż nie mam nic do glutenu, to mogę jedynie dodać, że makowiec jest bezglutenowy.
Jeśli masz ochotę poznać mój przepis na surowy makowiec (raw) zerknij TUTAJ.
Tofurnik z Makiem czyli Wegański Makowiec
DrukujProdukty
- 200 g maku niebieskiego + 1 kubek mleka migdałowego + ¾ kubka mleka kokosowego
- 1 kubek mleka migdałowego, dodatkowo
- ¼ kubka cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego
- ¼ kubka ksylitolu
- 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
- 2 paczki cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych
- 1 dojrzały banan
- 400 g tofu naturalnego, twardego
- ¾ kubka mąki kokosowej
- 1 budy waniliowy w proszku, bez cukru
- 3/4 kubka rodzynek
- 1/4 kubka pokruszonych obranych migdałów lub w płatkach
Wykonanie
1. Zagotuj mak z mlekiem migdałowym i kokosowym. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem około 15-20 minut. Odstaw, żeby lekko ostygł.
2. Przełóż mak do blendera i dodaj pozostałe mleko migdałowe. Dodaj cukier i ksylitol. Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
3. Dodaj kolejno pozostałe składniki, za wyjątkiem bakalii. Miksuj ponownie do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.
4. Wysmaruj formę olejem kokosowym i obsyp mąką kokosową. Wlej ciasto i wstaw do nagrzanego do 190-200 st.C piekarnika. Piecz około 55 – 65 minut.
5. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj tofurnika od razu. Gdy ciasto będzie już chłodne jest gotowe do jedzenia.
Notes
Makowy tofurnik możesz polać roztopioną czekoladą lub obsypać cukrem pudrem.
4 komentarze
3/4 maki kokosowej – kubka, lyzki, opakowania? Hihihi
😀 dzięki za czujność ), jesli dobrze pamiętam to kubka 🙂
Przepis wygląda rewelacyjnie! Mam tylko jedno pytanie: jaką rolę pełni w nim mąka kokosowa, i czym ewentualnie mogłabym ją zastąpić? Dziękuję bardzo 🙂
Hej Kasia, mąka generalnie służy zagęszczeniu i teoretycznie można ją zastąpić każdą mąką o w miarę neutralnym smaku. Powinno się udać :), Powodzenia!