Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Ciasta i tarty

Tofurnik z Makiem – Wegański Makowiec “inaczej”

by magda 6 stycznia 2018
6 stycznia 2018
Tofurnik z Makiem czyli Wegański Makowiec inaczej

Tofurnik z makiem czyli wegański makowiec to był mój cel już od jakiegoś czasu. Zawsze jednak cos mi nie pasowało. Wychodził zawsze bardzo dobry, ale ciągle wydawało mi się, że to jeszcze nie to. Moja męka się skończyła 🙂

Ten przepis zostanie już ze mną na zawsze. Jest taki jak lubię! Bardzo makowy, wilgotny i bardzo bezgrzeszny. Składa się głównie z maku i tofu, słodzony jabłkami, bananem i niewielką ilością cukru: kokosowego i brzozowego (ksylitol). Chociaż nie mam nic do glutenu, to mogę jedynie dodać, że makowiec jest bezglutenowy.

Jeśli masz ochotę poznać mój przepis na surowy makowiec (raw) zerknij TUTAJ.

Tofurnik z Makiem czyli Wegański Makowiec

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 55 minut

Produkty

  • 200 g maku niebieskiego + 1 kubek mleka migdałowego + ¾ kubka mleka kokosowego
  • 1 kubek mleka migdałowego, dodatkowo
  • ¼ kubka cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego
  • ¼ kubka ksylitolu
  • 3 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych
  • 1 dojrzały banan
  • 400 g tofu naturalnego, twardego
  • ¾ kubka mąki kokosowej
  • 1 budy waniliowy w proszku, bez cukru
  • 3/4 kubka rodzynek
  • 1/4 kubka pokruszonych obranych migdałów lub w płatkach

Wykonanie

1. Zagotuj mak z mlekiem migdałowym i kokosowym. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem około 15-20 minut. Odstaw, żeby lekko ostygł.
2. Przełóż mak do blendera i dodaj pozostałe mleko migdałowe. Dodaj cukier i ksylitol. Miksuj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
3. Dodaj kolejno pozostałe składniki, za wyjątkiem bakalii. Miksuj ponownie do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.
4. Wysmaruj formę olejem kokosowym i obsyp mąką kokosową. Wlej ciasto i wstaw do nagrzanego do 190-200 st.C piekarnika. Piecz około 55 – 65 minut.
5. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj tofurnika od razu. Gdy ciasto będzie już chłodne jest gotowe do jedzenia.

Notes

Makowy tofurnik możesz polać roztopioną czekoladą lub obsypać cukrem pudrem.

maktofu
4 komentarze
1
FacebookPinterestEmail

You may also like

Jagielnik Czarny Sezam & Figa

25 listopada 2020

Tofurnik czyli “Sernik” z Tofu z Różano-Rabarbarową Konfiturą

23 lipca 2020

Orkiszowy Chlebek Jabłkowo-Korzenny

4 marca 2019

Wegańskie Ciasto Marchewkowe

19 stycznia 2019

Wegański Torcik Waniliowy z Nerkowców

26 stycznia 2018

Białe Brownies z Fasoli

16 grudnia 2016

Wegańskie Brownie z Czerwonej Fasoli

3 listopada 2016

Kokosowy Tofurnik z Truskawkami

13 czerwca 2016

Waniliowy Jagielnik ze Skórką Pomarańczy

6 maja 2016

Wegański Cynamonowy Jabłecznik z Rabarbarem

19 maja 2015

4 komentarze

Katarzyna 25 stycznia 2018 - 21:35

3/4 maki kokosowej – kubka, lyzki, opakowania? Hihihi

Reply
magda 25 stycznia 2018 - 22:34

😀 dzięki za czujność ), jesli dobrze pamiętam to kubka 🙂

Reply
Kasia 26 stycznia 2018 - 10:15

Przepis wygląda rewelacyjnie! Mam tylko jedno pytanie: jaką rolę pełni w nim mąka kokosowa, i czym ewentualnie mogłabym ją zastąpić? Dziękuję bardzo 🙂

Reply
magda 30 stycznia 2018 - 21:32

Hej Kasia, mąka generalnie służy zagęszczeniu i teoretycznie można ją zastąpić każdą mąką o w miarę neutralnym smaku. Powinno się udać :), Powodzenia!

Reply

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Białe Brownies z Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę