Główną rolę w tym deserze odgrywa surowe kakao, które słynie ze swoich wyjątkowych właściwości. Jest bardzo dobrym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu i cynku. Wpływa świetnie na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i zmęczenie, m.in. dzięki wysokiej zawartości flawonoidów (antyoksydantów).
Ponadto kakao poprawia krążenie, co czyni je doskonałym afrodyzjakiem ;).
Czekoladowy Pudding Chia
DrukujProdukty
- 1/4 kubka nasion chia + 1/2 kubka wody
- 1 i 1/2 kubka mleka ryżowego waniliowego
- 1/2 płynnego mleka kokosowego
- 6 do 8 daktyli
- 1/8 kubka zmielonego siemienia lnianego
- 5 łyżek surowego kakao (lub 6, jeśli wolisz intensywniejszy smak czekoladowy)
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 2 łyżki pokruszonych migdałów (do posypania)
Wykonanie
- Namocz nasiona chia w wodzie (co najmniej 1/2 godziny)
- Pozostałe składniki miksuj w blenderze.
- Na końcu dodaj “zżelowane” nasiona chia. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie można już zajadać ten pyszny i zdrowy deser. Nie zapomnij o posypaniu każdej porcji migdałami :).
13 komentarzy
Wygląda przepysznie i bardzo czekoladowo, a złożony z tylu zdrowych składników 🙂 Uwielbiam dodatek mleka kokosowego w takich deserach 😉
o, już wiem co dziś zjemy na podwieczorek!
ostatnimi czasy nasiona chia stały się niebywale popularne. Nic dziwnego, mają w sobie mnóstwo dobra. A w postaci takiego puddingu to prawdziwe szaleństwo!
puddingi to ja lubię, a już szczególnie te czekoladowe <3
cóż za pyszny deser!
już się chłodzi 😀
Dziękuję Ania :), rzeczywiście jedząc taki deser nie ma wyrzutów sumienia ;), a smak jest wybitnie czekoladowy 🙂
Też je bardzo lubię! 🙂
Mam nadzieję, że podwieczorek się udał 🙂
🙂 zazdroszczę! 🙂
Wyglada cudownie! Zapisuje przepis! Dziekuje :))
Proszę bardzo :). Polecam się na przyszłość 😀
To tak jak ja 😀