Zdrowa alternatywa dla sklepowych batoników. Odżywcze i pełne energii. Najczęściej przygotowuję takie smakołyki, gdy wybieram się na jakąś wycieczkę, gdzie będę miała ograniczone możliwości przygotowywania moich ulubionych posiłków i tak właśnie było również tym razem :). Jestem właśnie w drodze w Tatry, na kilkudniowy wypad ski-tourowy, a te pyszne batoniki siedzą w pudełeczku, schowane w plecaku :).
Granolowe Batoniki
DrukujProdukty
- 3 duże, dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe)
- 2 kubki płatków owsianych
- 1 łyżeczka wanilii w proszku (lub miąższ z 1 laski wanilii)
- 1/2 kubka suszonej żurawiny
- 1/2 kubka ziaren słonecznika
- 1/2 kubka pokrojonych migdałów
- 1/2 kubka orzechów laskowych
- 1/4 kubka łuszczonych ziaren konopi
- 1/2 kubka pestek dyni (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli różowej, himalajskiej lub morskiej
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C
- W dużej misce rozgnieć banany na gładko, a następnie wymieszaj z wanilią.
- Płatki owsiane lekko zmiksuj w blenderze lub młynku (nie na mąkę, ich struktura powinna być nadal wyczuwalna). Przełóż do masy bananowej, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę przełóż do foremki (około 20 x 30 cm), lekko dociskając.
- Piecz około 30 minut. Ciasto powinno być lekko zrumienione.
- Gdy ciasto wystygnie, pokrój je na prostokątne batoniki.
26 komentarzy
muszę koniecznie zrobić te batoniki, wyglądają na pyszne, a w dodatku są z samych zdrowych składników 🙂
takie batoniki świetnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły – od razu więc zapisze przepis 🙂
Są do tego idealne 🙂
Warto wypróbować je w swojej kuchni 🙂
Smacznie 😉
bardzo smaczne 🙂 Michasia zrobiła i są rewelacyjne 🙂 jutro do szkoły zabiera a ja do pracy:) dziękujemy bardzo
Pyszne, robię podobne, tylko bez pieczenia, ale skoro mają być na zapas, to pieczone oczywiście lepiej się sprawdzą 🙂
Wow! Wyglądają bardziej apetycznie od Snickersa 😀
Z takim prowiantem z pewnością będziesz miała mnóstwo energii na zimowe szaleństwa 🙂
ooo, do szkoły to one się świetnie nadają 🙂 Super pomysł!
Dziękuję 🙂 Jak dla mnie to nawet lepiej smakują od Snickersa 🙂
Oj miałam 🙂 Pół metra świeżego puchu i podejścia na 2000 m n.p.m,, energia była potrzebna 😀
Tak, bez pieczenia takie batoniki są świetne, ale do plecaka takie podpieczone lepiej się sprawdzają :),
Spisałam składniki i będę robić Twoje wyglądają pięknie oby mi takie wyszły 🙂
Te batoniki są dość proste, więc na pewno wyjdą 🙂
Właśnie wsadziłam swoją porcję do piekarnika. Trochę zmodyfikowałam, bo dałam siemię, goji i rodzynki jeszcze zamiast dyni i konopi, nie miałam też wanilii, to dodałam trochę miodu.
Mam nadzieję, że zasmakują mnie i synkowi,bo na pewno dostanie je do szkoły na 2gie śniadanie.
Pyszne wyszły 🙂
Świetny pomysł! Myślę, że mogą być lepsze nie moje 🙂
wydawałoby się, że 3 banany to mało, aby połączyć tyle składników, ale u ciebie wyglądają idealnie! <3
zjaaadłabym, oj zjadła!
bez mleka, jeśli je zrobię z płatków gryczanych – bez glutenu – wreszcie słodycz dla mnie!
czy Twój kubek ma 200ml? bo kubek kubkowi nierówny i nie wiem, ile wsypać …
Myślę, że 2oo ml :), nie wiem tylko jak zachowają się płatki gryczane. Chyba dałabym trochę mniej mleka roślinnego. Powodzenia!
Ale w przepisie nie ma w ogóle mleka ….
Ups ;), przepraszam, chyba zmęczona jestem. Nie wiem czemu napisałam to mleko. Myślałam o tym, żeby przy płatkach gryczanych ciasto może być rzadsze. Może być potrzeba, żeby dodać więcej płatków. Przepraszam za gafę i pozdrawiam serdecznie 🙂
upiekłam i zdążyłam je spróbować – bardzo smaczne są 🙂 dzieci mi wyjadają!
🙂 Cieszę się, że smakują 🙂
Batoniki są przepyszne! Jestem pełna podziwu Pani umiejętności dobierania proporcji i smaku ?