Granolowe Batoniki z Płatków Owsianych i Orzechów

by

Zdrowa alternatywa dla sklepowych batoników. Odżywcze i pełne energii. Najczęściej przygotowuję takie smakołyki, gdy wybieram się na jakąś wycieczkę, gdzie będę miała ograniczone możliwości przygotowywania moich ulubionych posiłków i tak właśnie było również tym razem :). Jestem właśnie w drodze w Tatry, na kilkudniowy wypad ski-tourowy, a te pyszne batoniki siedzą w pudełeczku, schowane w plecaku :).


Granolowe Batoniki

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania:

Produkty

  • 3 duże, dojrzałe banany (najlepiej przejrzałe)
  • 2 kubki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku (lub miąższ z 1 laski wanilii)
  • 1/2 kubka suszonej żurawiny
  • 1/2 kubka ziaren słonecznika
  • 1/2 kubka pokrojonych migdałów
  • 1/2 kubka orzechów laskowych
  • 1/4 kubka łuszczonych ziaren konopi
  • 1/2 kubka pestek dyni (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli różowej, himalajskiej lub morskiej

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C
  2. W dużej misce rozgnieć banany na gładko, a następnie wymieszaj z wanilią.
  3. Płatki owsiane lekko zmiksuj w blenderze lub młynku (nie na mąkę, ich struktura powinna być nadal wyczuwalna). Przełóż do masy bananowej, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
  4. Tak przygotowaną masę przełóż do foremki (około 20 x 30 cm), lekko dociskając.
  5. Piecz około 30 minut. Ciasto powinno być lekko zrumienione.
  6. Gdy ciasto wystygnie, pokrój je na prostokątne batoniki.

You may also like

26 komentarzy

Avka 29 stycznia 2015 - 16:24

muszę koniecznie zrobić te batoniki, wyglądają na pyszne, a w dodatku są z samych zdrowych składników 🙂

Reply
Daria 29 stycznia 2015 - 17:08

takie batoniki świetnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły – od razu więc zapisze przepis 🙂

Reply
Blue Almonds 29 stycznia 2015 - 17:15

Są do tego idealne 🙂

Reply
Blue Almonds 29 stycznia 2015 - 17:16

Warto wypróbować je w swojej kuchni 🙂

Reply
Kinga Łucja 29 stycznia 2015 - 17:53

Smacznie 😉

Reply
Magda Smuga 29 stycznia 2015 - 20:45

bardzo smaczne 🙂 Michasia zrobiła i są rewelacyjne 🙂 jutro do szkoły zabiera a ja do pracy:) dziękujemy bardzo

Reply
Veggie 29 stycznia 2015 - 22:28

Pyszne, robię podobne, tylko bez pieczenia, ale skoro mają być na zapas, to pieczone oczywiście lepiej się sprawdzą 🙂

Reply
Natalie 29 stycznia 2015 - 23:40

Wow! Wyglądają bardziej apetycznie od Snickersa 😀

Reply
gin 31 stycznia 2015 - 19:45

Z takim prowiantem z pewnością będziesz miała mnóstwo energii na zimowe szaleństwa 🙂

Reply
Blue Almonds 2 lutego 2015 - 07:45

ooo, do szkoły to one się świetnie nadają 🙂 Super pomysł!

Reply
Blue Almonds 2 lutego 2015 - 07:47

Dziękuję 🙂 Jak dla mnie to nawet lepiej smakują od Snickersa 🙂

Reply
Blue Almonds 2 lutego 2015 - 07:48

Oj miałam 🙂 Pół metra świeżego puchu i podejścia na 2000 m n.p.m,, energia była potrzebna 😀

Reply
Blue Almonds 2 lutego 2015 - 07:51

Tak, bez pieczenia takie batoniki są świetne, ale do plecaka takie podpieczone lepiej się sprawdzają :),

Reply
Kasia 18 lutego 2015 - 12:24

Spisałam składniki i będę robić Twoje wyglądają pięknie oby mi takie wyszły 🙂

Reply
Blue Almonds 18 lutego 2015 - 13:08

Te batoniki są dość proste, więc na pewno wyjdą 🙂

Reply
GruBBa 1 marca 2015 - 17:58

Właśnie wsadziłam swoją porcję do piekarnika. Trochę zmodyfikowałam, bo dałam siemię, goji i rodzynki jeszcze zamiast dyni i konopi, nie miałam też wanilii, to dodałam trochę miodu.
Mam nadzieję, że zasmakują mnie i synkowi,bo na pewno dostanie je do szkoły na 2gie śniadanie.

Reply
GruBBa 1 marca 2015 - 20:04

Pyszne wyszły 🙂

Reply
Blue Almonds 1 marca 2015 - 23:16

Świetny pomysł! Myślę, że mogą być lepsze nie moje 🙂

Reply
Salvador Dali 15 grudnia 2015 - 09:28

wydawałoby się, że 3 banany to mało, aby połączyć tyle składników, ale u ciebie wyglądają idealnie! <3
zjaaadłabym, oj zjadła!

Reply
MS 31 marca 2016 - 21:06

bez mleka, jeśli je zrobię z płatków gryczanych – bez glutenu – wreszcie słodycz dla mnie!
czy Twój kubek ma 200ml? bo kubek kubkowi nierówny i nie wiem, ile wsypać …

Reply
Blue Almonds 31 marca 2016 - 21:33

Myślę, że 2oo ml :), nie wiem tylko jak zachowają się płatki gryczane. Chyba dałabym trochę mniej mleka roślinnego. Powodzenia!

Reply
MS 31 marca 2016 - 22:30

Ale w przepisie nie ma w ogóle mleka ….

Reply
Blue Almonds 31 marca 2016 - 23:57

Ups ;), przepraszam, chyba zmęczona jestem. Nie wiem czemu napisałam to mleko. Myślałam o tym, żeby przy płatkach gryczanych ciasto może być rzadsze. Może być potrzeba, żeby dodać więcej płatków. Przepraszam za gafę i pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
MS 1 kwietnia 2016 - 17:56

upiekłam i zdążyłam je spróbować – bardzo smaczne są 🙂 dzieci mi wyjadają!

Reply
Blue Almonds 3 kwietnia 2016 - 20:55

🙂 Cieszę się, że smakują 🙂

Reply
Kasia B 31 października 2019 - 15:58

Batoniki są przepyszne! Jestem pełna podziwu Pani umiejętności dobierania proporcji i smaku ?

Reply

Zostaw komentarz