Pieczone Jabłka z Płatkami Owsianymi

by

Sezon jabłkowy w pełni, więc może “Apple Pie”?
Dziś  w zupełnie nowej, bardzo zdrowej wersji. Śniadanie idealne :).

 

Pieczone Jabłka z Płatkami Owsianymi

Drukuj
Porcja dla: 2-4 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek tradycyjnych płatków owsianych
  • 1 łyżka cukru brązowego, nierafinowanego (może być też miód, cukier brzozowy lub syrop klonowy)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 3 spore jabłka (pozbawione gniazd nasiennych)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub miąższu z laski wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 kubek ulubionego mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, owsiane, ...)

Wykonanie

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st.C
  2. Płatki owsiane połącz z cynamonem, cukrem, mlekiem roślinnym (1/2 kubka) i olejem kokosowym. Dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
  3. Zetrzyj jabłka na tarce z grubymi oczkami lub na cienkie plasterki. Dodaj do nich sok z cytryny, 1/2 kubka mleka roślinnego, orzechy, gałkę muszkatołową, wanilię i zmielone siemię lniane. Wymieszaj dokładnie.
  4. Masę jabłkową wyłóż do żaroodpornych miseczek i przykryj warstwą płatków owsianych. Piecz w piekarniku około 20 minut. Płatki powinny być lekko zrumienione.

Notes

Warto po upieczeniu polać płatki odrobiną miodu i oprószyć dodatkowo cynamonem. Można też, zamiast miodu, polać płatki dodatkową porcją mleka roślinnego.




You may also like

3 komentarze

Ania_S 7 grudnia 2014 - 22:48

Uwielbiam takie "zapiekanki" 🙂

Reply
Blue Almonds 7 grudnia 2014 - 23:30

Dziękuję. Ja właśnie polubiłam 🙂

Reply
teenager ;) 8 grudnia 2014 - 07:07

zapiekane płatki owsiane smakują cudownie, a w takim zestawieniu smaków jeszcze lepiej! 🙂

Reply

Zostaw komentarz