Wegańskie Dyniowe Pączki z Czarną Porzeczką

by magda
Wegańskie Dyniowe Pączki z Czarną Porzeczką_przepis_Niebieski Migdał

Wgańskie dyniowe pączki

Oprócz tego, że mają cudny, pomarańczowy kolor, to jeszcze biją smakiem na głowę swoje tradycyjne kuzynki. Nie lubię pączków smażonych na tłuszczu, są dla mnie za ciężkie, no i przede wszystkim za tłuste. Upieczone w piekarniku są delikatniejsze i zdrowsze. Eksperymentuj z różnymi dżemami i konfiturami. Nadziewaj paczki, korzystając z mojego sposoby lub zostań przy swoim. Powodzenia!

A może zamiast pączków masz ochotę na Wegańskie Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli?  KLIK.

Wegańskie Dyniowe Pączki

Drukuj
Porcja dla: 6-10 Czas przygotowania:

Produkty

  • ½ kubka oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ½ kubka mleka sojowego
  • 7 g drożdży suszonych
  • 3 i ½ kubka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 kubek purée z dyni hokkaido
  • dżem z czarnej porzeczki
  • konfitura z malin
  • Dodatki: cukier puder lub lukier i skórka pomarańczowa

Wykonanie

  1. Roztop olej kokosowy na bardzo mały ogniu, następnie dodaj cukier i mleko roślinne. Wymieszaj dokładnie. Płyn powinien mieć temperaturę 37-43 oC, ledwie ciepły. Wsyp drożdże i odstaw na chwilę.
  2. Mąkę wsyp do dużej miski, w które będzie wyrabiane ciasto. Dodaj zaczyn i wyrób ciasto, ręcznie lub używając robota kuchennego. Powinno to zając około 2-3 minuty.
  3. Następnie dodawaj po 1 łyżce purée z dyni, cały czas wyrabiając ciasto do momentu aż będzie elastyczne i z łatwością odchodzące od ręki. W razie potrzeby, gdy ciasto się kleiło dodaj więcej mąki. Na tym etapie należy wykazać się cierpliwością.
  4. Odstaw do miski oprószonej mąką na około 1 godzinę.
  5. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na placek o grubości 0, 8-1 cm.
  6. Na połowie rozwałkowanego ciasta zaznaczamy lekko szklanką kółka, na których następnie układamy nadzienie i pozostałą połową placka przykrywamy tę dolną część, na której jest nadzienie.
  7. Następnie wycinaj pączki już z nadzieniem w środku. Powtarzaj czynność aż skończy się ciasto.
  8. Przykryj pączki lnianą serwetką i zostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
  9. Wstaw do piekranika rozgrzanego do temperatury 200 st. i piecz 16-18 minut.
  10. Upieczone pączki odstaw do wystygnięcia. Można posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
4 komentarze
4

You may also like

4 komentarze

Marian 18 lutego 2020 - 18:17

Piec czy smazyc ?

Reply
magda 18 lutego 2020 - 19:59

PieC 🙂

Reply
Hanna 3 sierpnia 2021 - 21:55

Ile to jest szklanka w pani przepisach i kubek?

Reply
magda 1 września 2021 - 09:27

250 ml 🙂

Reply

Zostaw komentarz