Najbardziej jesienne ciasteczka w naszym Ebooku “TEA & CAKE 🍂🍁🍂 Nie musimy też dodawać, że najlepiej smakują z herbatą, pod kocem i w dobrym towarzystwie.
.
🌿 ŻYTO & ORZECHY LASKOWE🌿
.
Więcej takich przepisów przygotowanych znajdziesz w naszym Ebooku “Tea & Cake. Od ciasta do herbaty”. Wszystkie nasze przepisy powstały z miłości do roślinnych słodkości i herbaty. W Ebooku pod każdym przepisem jest nasza rekomendacja smaku herbaty, która tworzy z nim idealne połączenie.
.
Rośinne Ciasteczka Żyto & Orzech genialnie smakują z zieloną herbatą z lukrecją lub dla miłośników przypraw z rooibosem z kakowcem. Nasze serca skradły herbaty LUU i TILSA od BrownHouse&Tea ☕️🌱☕️, które świetnie nadają się na jesienne wieczory #teaparing.
Roślinne Ciasteczka Żyto & Orzechy Laskowe
DrukujProdukty
- 2 szklanki / 225g mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 100g masła roślinnego
- ¼ kubka / 75g tahini, pasty sezamowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2/3 kubka jasnobrązowego cukru
- 1 roślinne „jajko”: 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody
- 3 łyżki aquafaby*
- 100-150 g prażonych orzechów laskowych
- 3-4 łyżki ziarna sezamu, do posypania
- 1 łyżeczka herbaty rooibos o smaku korzennym, opcjonalnie
Wykonanie
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól do dużej miski i wymieszaj.
- Do drugiej miski włóż masło, tahini i cukier. Miksuj do momentu aż masa stanie się lekka i puszyste, około 5 minut.
- Dodaj roślinne „jajko”, aquafabę, wanilię i ubijaj do momentu połączenia.
- Dodaj suchą masę i wymieszaj.
- Dodaj orzechy laskowe i mieszaj do momentu połączenia się składników.
- Gotowe ciasto zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 4 godziny, aż będzie twarde. Często robię je wieczorem, a następnego dnia wypiekam ciasta.
- Po upływie tego czasu, wyciągnij ciasto i podziel na części około 30-35 g. Zwiń w kulki, a następnie delikatnie obtocz w ziarnach sezamu.
- Układaj kulki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, kilka centymetrów od siebie, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 190 ° C (termoobieg 170 ° C) przez około 13-15 minut. W połowie pieczenia, wyciągnij blachę i sylikonową/drewnianą szpatułką (ja robię to ręką) delikatnie rozpłaszcz ciasteczka. Oprósz niewielką ilością rooibos, roztartego między palcami, jeśli robisz wersję herbacianą.
- Włóż ciastka z powrotem do piekarnika na pozostały czas, aż brzegi się zrumienią.
- Po wyciągnięciu pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze do pieczenia przez 10 minut, a następnie odstaw je do całkowitego ostygnięcia.
*jeśli nie masz aquafaby, czyli wody z cieciorki lub fasoli użyj mleka roślinnego.