Surowe Pierniczki z Cynamonem

by freelancer
Wyjątkowe Surowe Pierniczki z Cynamonem. Bez mąki, bez nabiału, bez cukru i bez pieczenia. Mimo wielu “bez” są przepyszne. Szybkość w przygotowaniu i niewielka ilość składników, to bezsprzeczny atut tego przepisu. Moje ulubione nerkowce, kokos i syrop klonowy, otoczone mieszanką przypraw piernikowych :).

Surowe Pierniczki z Cynamonem

Drukuj
Porcja dla: 1-6 Czas przygotowania:

Produkty

  • 1 kubek wiórek kokosowych
  • 3 kubki orzechów nerkowca
  • 1 i 1/2  łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/4 kubka syropu klonowego
  • szczypta soli

Wykonanie

Wykonanie
1. Zmiel nerkowce i wiórki kokosowe na mąkę (ja robię to w blenderze).
2. Dodaj pozostałe składniki. Mieszaj, aż do momentu połączenia się wszystkich składników (najlepiej wyrobić masę ręcznie).
3. Kolejny krok to uformowanie “pierniczków”. Proponuję dwa sposoby:
    – Rozwałkuj masę na grubość około 0,8 – 1 cm, wycinaj wzory foremkami do pierników
    – Do zrobienia “pierniczków” wykorzystaj foremki sylikonowe do czekoladek (ja tak zrobiłam). Wypełnij foremki masą orzechową i wstaw na 40-50 minut do zamrażarki (zmrożone łatwo wychodzą z foremek).
4. Włóż “pierniczki” do suszarki na owoce (około 40-45 st.C). Susz 6-8 godzin.

 

Wskazówki
1. Wymienione przyprawy możesz zastąpić 2 łyżeczkami gotowej przyprawy piernikowej.
2. Pierniczki można też suszyć w piekarniku (lekko otwartym).
3. Pierniczki można oprószyć mieszanką surowego kakao i przyprawy piernikowej.

Notes

Można też zrezygnować z suszenia (są mniej chrupiące, ale nadal pyszne), ale wtedy trzeba je przechowywać w lodówce.

 

 

4 komentarze
4

You may also like

4 komentarze

Magdalena Kuchaja 23 grudnia 2014 - 14:14

pycha, świetne słodkości!

Reply
teenager ;) 23 grudnia 2014 - 17:31

wow, są super! z nerkowców i kokosa muszą smakować obłędnie 🙂

Reply
Zuza 4 grudnia 2017 - 20:02

i jak pysznie wyglądają! muszę spróbować 🙂

Reply
magda 15 stycznia 2018 - 19:30

Dzięki Zuza 😀

Reply

Zostaw komentarz