Surowe Pierniczki z Cynamonem
DrukujProdukty
- 1 kubek wiórek kokosowych
- 3 kubki orzechów nerkowca
- 1 i 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1/4 kubka syropu klonowego
- szczypta soli
Wykonanie
Wykonanie
1. Zmiel nerkowce i wiórki kokosowe na mąkę (ja robię to w blenderze).
2. Dodaj pozostałe składniki. Mieszaj, aż do momentu połączenia się wszystkich składników (najlepiej wyrobić masę ręcznie).
3. Kolejny krok to uformowanie “pierniczków”. Proponuję dwa sposoby:
– Rozwałkuj masę na grubość około 0,8 – 1 cm, wycinaj wzory foremkami do pierników
– Do zrobienia “pierniczków” wykorzystaj foremki sylikonowe do czekoladek (ja tak zrobiłam). Wypełnij foremki masą orzechową i wstaw na 40-50 minut do zamrażarki (zmrożone łatwo wychodzą z foremek).
4. Włóż “pierniczki” do suszarki na owoce (około 40-45 st.C). Susz 6-8 godzin.
Wskazówki
1. Wymienione przyprawy możesz zastąpić 2 łyżeczkami gotowej przyprawy piernikowej.
2. Pierniczki można też suszyć w piekarniku (lekko otwartym).
3. Pierniczki można oprószyć mieszanką surowego kakao i przyprawy piernikowej.
Notes
Można też zrezygnować z suszenia (są mniej chrupiące, ale nadal pyszne), ale wtedy trzeba je przechowywać w lodówce.
4 komentarze
pycha, świetne słodkości!
wow, są super! z nerkowców i kokosa muszą smakować obłędnie 🙂
i jak pysznie wyglądają! muszę spróbować 🙂
Dzięki Zuza 😀