Migdałowo-Piernikowe Ciastka z Fasoli

by

Proteinowe ciasteczka o smaku migdałowo-piernikowym i do tego bezglutenowe, a więc niczego sobie kumulacja :). Nie wspominając o tym, że są po prostu pyszne! 1 grudnia to dla mnie otwarcie sezonu na smaki aromatyczne, świąteczne i bardzo cynamonowe. W tym roku start z niezwykłymi ciasteczkami z fasoli i migdałów. Zapraszam!

 

Ciastka Migdałowo-Piernikowe z Fasoli

Drukuj
Porcja dla: 1-12 Czas przygotowania: Czas gotowania:

Produkty

  • 2 kubki ugotowanej białej fasoli
  • 1/4 kubka oleju kokosowego (roztopionego)
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 100 g migdałów (zmielonych na mąkę)
  • 1/2 kubka  syropu klonowego / syropu z agawy / miodu (w wersji płynnej)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki gryczanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • - 100 g płatków migdałowych (niewielką ilość odłóż do posypania ciastek)

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C.
  2. Miksuj wszystkie składniki, za wyjątkiem płatków migdałowych (ja użyłam blendera ręcznego). Wszystko powinno się dobrze połączyć i tworzyć jednolitą masę.
  3. Na końcu dodaj płatki migdałowe i delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Porcje wielkości łyżki wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem. Zwilżoną dłonią lekko je rozpłaszcz, tak żeby przypominały ciasteczka. Posyp pozostałymi migdałami. Lekko przyciśnij.
  5. Piecz około 15-20 minut. Powinny się lekko zrumienić, ale nie spalić. Odstaw do wystygnięcia.

Notes

Kubek = 250 ml.


You may also like

2 komentarze

Ania S 2 grudnia 2016 - 22:52

Uwielbiam fasolę m.in za jej uniwersalność i do ciastek na pewno pasuje świetnie :))

Reply
Blue Almonds 3 grudnia 2016 - 11:32

Fasola jest świetną bazą do wielu słodkości :). Dziś eksperymentowałam z ciastkami czekoladowymi 🙂

Reply

Zostaw komentarz