Pieczony Tofurnik z Czarnymi Porzeczkami, Malinami i Borówkami
To jedno z moich ulubionych wegańskich ciast. Tym razem wersja waniliowa z lekko kwaskowatą czarna porzeczką oraz słodką maliną i borówką. Dla mnie bomba! Kremowa konsystencja w połączeniu z wyrazistym aromatem owoców.
Jeśli masz ochotę na aksamitną wersje dodaj mleko kokosowe. A może wersja migdałowa? Wystarczy dodać kilka kropel aromatu. Pamiętaj, że tofu samo w sobie nie ma żadnego smaku. Warto więc eksperymentować z różnymi aromatami.
Masa na tofurnik musi być idealnie gładka. Dopilnuj więc, żeby nie zostały żadne grudki. Ja używam blendera kielichowego wysokoobrotowego. Jeśli Twoja kuchnia nie jest wyposażona w takiego cudo, poświęć 2-3 minuty dłużej na proces miksowania. Nie przejmuj się płynną konsystencją masy przed pieczeniem. To normalne, ciasto na pewno stężeje.
Zerknij na przepis Kokosowy Tofurnik z Truskawkami lub Toffurnik z Różano-Rabarbarową Konfiturą.
Tofurnik z Czarnymi Porzeczkami, Malinami i Borówkami
DrukujProdukty
- 400 g naturalnego tofu
- 1 i 1/2 mleka roślinnego waniliowego
- 2-3 łyżki wody różanej
- sok z połówki cytryny
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1/2 do 2/3 kubka cukru
- 4 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej, migdałowej lub kokosowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- miąższ z 1 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub 2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 150-200 g odszypułkowanych czarnych porzeczek
- pudełeczko malin i borówek (125 g), lub więcej 🙂
Wykonanie
- Zmiksuj tofu z mlekiem (ja używam blendera kielichowego). Następnie dodawaj pozostałe składniki, nadal miksując.
- Przelej masę do formy sylikonowej lub formy tradycyjnej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Owoce rozłóż na cieście i lekko dociśnij. Możesz dowolnie zmieniać proporcje owoców. Im więcej porzeczek, tym ciasto będzie kwaśniejsze.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Wstaw ciasto i piecz około 50-55 minut. Powinien się odrobinę zrumienić.
- Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, pozostawiając tofurnik jeszcze na 15 minut w środku. Dopiero po tym czasie delikatnie wyjmij go na blat i studź przez przynajmniej 3 – 4 godziny.
Notes
Tofurnik możesz oprószyć cukrem pudrem i/lub wiórkami kokosowymi. Pysznym rozwiązaniem jest też polanie syropem klonowym.