Tarta z Owocami Leśnymi. Wegańska, zdrowa i intensywnie owocowa tarta z mieszanką malin, jeżyn, jagód oraz czerwonej i czarnej porzeczki. Do tego banalnie prosta w wykonaniu. Myślę, że nie raz wrócę do tego przepisu. Pycha!
Maliny, jeżyny, jagody, poziomki czy borówki – każdy z nas je lubi. Nie tylko świetnie smakują, ale również mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce na odchudzanie.
Tarta z Owocami Leśnymi
DrukujProdukty
- Podstawa ciasta:
- 1 kubek mąki z płatków owsianych (zmielone płatki owsiane)
- 1/2 kubka mąki kokosowej
- 1/2 kubka mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- około 6 łyżek wody
- Masa owocowa:
- 5 kubków mrożonej mieszanki owoców leśnych (maliny, jeżyny, porzeczki, jagody)
- 3 do 5 łyżek cukru brzozowego (ksylitol)
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3 łyżki nasion chia
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st.C.
- W małej miseczce wymieszaj siemię lniane z wodą.
- W dużej misce połącz pozostałe składniki podstawy, a następnie dodaj “zżelowane” siemię lniane. Wyrób ciasto, powinno być dość zwarte. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
- Wyłóż ciasto na spód i boki formy na tartę. Lekko dociśnij. Piecz w piekarniku przez około 20-25 minut. Ciasto powinno być lekko złote.
- W rondelku wymieszaj owoce leśne, cukier, cynamon i sól (ewentualnie odrobinę wody). Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut (aż owoce “puszczą” sok). Wyłącz grzanie i odstaw, wrzuć nasiona chia i dobrze wymieszaj. Odczekaj, aż masa lekko ostygnie stężeje.
- Wylej masę owocową na wcześniej przygotowaną podstawę i piecz około 15-20 minut w temp. 200 st.C. Przed podaniem tarta musi wystygnąć.
11 komentarzy
Super przepis.Jak zaczelam czytac poczatek,to bylam pewna,ze bedzie do masy owocowej zelatyna. A tutaj prosze jakie mile zaskoczenie. Uwielbiam nasionka chia. Z pewnoscia skorzystam z przepisu. Pozdrawiam:-P.
Dziękuję :). Cieszę się, że spodobał Ci się przepis. Ja na pewno będę robić tę tartę często, bardzo mi zasmakowała :P. Pozdrowienia 🙂
piękna tarta! aż zatęskniłam za tymi owocami, ale na szczęście nie trzeba już tak długo czekać:)
Bardzo apetycznie wygląda Twoja tarta. Chętnie zjadłabym kawałek 🙂
Już nie mogę się doczekać, aż będzie można zrobić taką ze świeżymi owocami:)
Takie tarty to ja zawsze wszędzie i zawsze 😉
Ja również :D, wszędzie i zawsze !
Ciasto rewelacja! zwłaszcza na drugi dzień jak spód przejdzie trochę masą 🙂 dziś próbuje jabłecznik z rabarbarem zobaczymy co z tego wyjdzie
Super Moni, że Ci zasmakowało :), ja też byłam nim zachwycona :), chyba będę musiała zrobić go jeszcze raz :). Powodzenia z jabłecznikiem!
Madziu a myślisz, że z samymi świeżymi jagodami ciacho wyjdzie tak samo dobrze?
Sylwia, myślę, że będzie pyszne 🙂