Kolorowy, zdrowy i radosny posiłek pełen witamin. Świetne rozwiązanie nie tylko dla wegan.
Tagliatelle z cukinii
DrukujProdukty
- 1 cukinia
- 1 mała marchewka
- Mus pietruszkowy:
- 1/2 dojrzałego awokado
- 4-5 gałązek zielonej pietruszki (listki)
- 1/3 szkl. namoczonych orzechów włoskich
- 1 mały ząbek czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 15 ml wody
Wykonanie
- Do blendera wrzuć wszystko oprócz cukinii i marchewki. Zmiksuj do postaci pesto (orzechy powinny być wyczuwalne). W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- Cukinię i marchewkę (wcześniej obrane) zamień w cieniutkie wstążki, używając zwykłej obieraczki do warzyw.
- “Tagliatelle” wyłóż na talerz razem z pesto. Udekoruj orzechami i pietruszką.
Notes
Jeśli nie masz ochoty na surowy "makaron", to możesz wstążki z cukinii i marchewki lekko blanszować lub lekko podgotować na parze, ale warzywa muszą być al dente.