Pyszny i zdrowy deser z kokosem, figą, awokado… – bez sera, bez glutenu i bez cukru :).
Sernik kokosowo-czekoladowy
DrukujProdukty
- Kruchy spód:
- 1 orzech kokosowy (w Lidlu są 🙂
- 8 suszonych fig
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- Sernik - Nernik:
- paczka nerkowców (200 g) - namoczonych kilka godzin
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (zrobione z orzecha powyżej)
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka nasion chia
- 1 lub 2 łyżki syropu z agawy
- Czekoladowa warstwa:
- 2 banany (dojrzałe)
- 1 awokado (dojrzałe)
- 3 łyżeczki karobu
- 2-3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki owoców goji
Wykonanie
Wykonanie:
1. Zmiksuj w blenderze miąższ z kokosa z 3/4 szklanki wody (2-3 minuty, wysokie obroty). Pod odciśnięciu tej masy powstaną wiórki kokosowe i mleko kokosowe.
2. Do blendera wrzuć wiórki, figi i siemię lniane i zmiksuj. Spód gotowy. Wyłóż nim formę (u mnie tortownica o średnicy 20 cm) i ugnieć.
3. Wszystkie składniki “sernika” zmiksuj i wyłóż na gotowy już spód kokosowy. Wsadź do zamrażarki, niech tam czeka na ostatnią warstwę.
4. Krok ostatni to przygotowanie warstwy czekoladowej. Zmiksuj wszystko i masę przełóż do formy.
5. Wystrój sernika dowolny. Mogą być np. świeże figi. U mnie wcześniej namoczone (kilka minut) i wysuszone owoce goji.
6. Sernik ląduję w zamrażarce na 2-3 godziny. Później trzeba go trzymać w lodówce. Ja często trzymam go w zamrażarce, może tam stać dłużej.
Notes
Jest przepyszny 🙂
4 komentarze
pyszotka 🙂
Ten się naprawdę udał 🙂 Był pyszny!
Sernik jest wyśmienity, niebo w gębie 🙂 naprawdę polecam !
🙂