Zjawiskowa, surowa tarta z jagodami. Bardzo delikatny kokosowy spód z masą jagodową z nasionami chia. Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału i bardzo FIT .
Właściwości Nasion Chia
Nasiona chia stanowią obfite źródło: kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 w optymalnych proporcjach, minerałów, witamin oraz przeciwutleniaczy. Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystanie na układ trawienny nasiona chia są polecane dla osób zmagających się z nadwagą. Są bogatym źródłem wapnia, świetnie nawadniają (namoczone oczywiście) organizm i mają dobry wpływ na poziom cukru we krwi.
Kokosowa Tarta z Jagodami i Chia
DrukujProdukty
- PODSTAWA TARTY:
- 2 szkl. wiórek kokosowych
- 1 szkl. orzechów włoskich
- 10 daktyli
- KREM:
- 3 szkl. jagód
- 10 daktyli
- 1 szkl. mleka kokosowego
- 4 łyżki nasion chia
Wykonanie
- Przygotowanie podstawy tarty: Zmiel wiórki kokosowe z orzechami w blenderze, następnie dodaj daktyle. Miksuj, aż składniki dobrze się połączą. Równo rozłóż masę w formie na tartę (z wyjmowanym dnem, ok. 20 cm). Włóż do zamrażarki.
- Przygotowanie masy jagodowej: Zmiksuj w blenderze mleko kokosowe z daktylami i jagodami. Następnie dodaj nasiona chia i miksuj przez chwilę. Zostaw masę na 15 minut, następnie zmiksuj krótko raz jeszcze. Gdy masa lekko stężeje, przełóż do formy na przygotowany spód.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Notes
Ciasto przechowuj w lodówce.
16 komentarzy
świetny przepis! tarta pełna zdrowia i samych najlepszych składników, smak musi być obłędny 🙂 może został dla mnie jeszcze kawałek? 😀
wygląda genialnie!!! a gdzie można kupić nasiona chia?
Bardzo fajny, oryginalny pomysł 🙂
Jest przepyszny, bardzo delikatny :), chia można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Pozdrawiam 🙂
Ten komentarz został usunięty przez autora.
dziękuję 🙂
Samo zdrowie! 🙂 Takie smakołyki to ja lubię. Muszę gdzieś jechać na jagody, resztę składników w domu mam 😀
Koniecznie :), bo sezon na jagody został oficjalnie rozpoczęty 🙂
uwielbiam wszelkie ciasta z jagodami, te musi być genialne 🙂
mniam mniam:)
3 x mniam, niedługo robię powtórkę 🙂
I jest :D. Obiecuję 🙂
Świetny pomysł na wykorzystanie jagód w tarcie 🙂
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉
Dziękuję 🙂
Madziu a mleko kokosowe to chodzi o tą gęstą warstwę z puszki schłodzonego mleka kokosowego czy o mleko w kartonie o mniejszej zawartości tłuszczu?
Ja używam mleka w kartonie, ale można spróbować z mlekiem z puszki również 🙂