Kiszony szpinak jest zdrowy, pyszny i tyle :D. Podobnie jak szczaw nie traci z postępem fermentacji swojego pieknego, intensywnie zielonego koloru. Dla mnie ten przepis i zdjecie, to wyjątkowy moment. Osatnia fotografia do książki, która teraz się tworzy w zakamarkach wydawnictwa.
100 przepisów na kiszonki w księgarniach już naprawedę niedługo!!!
#DobryFerment
Kiszony Szpinak
Drukuj
Produkty
Wykonanie
10 komentarzy
A jak długo trzeba kisić szpinak? I rozumiem że trzeba słoik zakręcić? I jakdstawic w ciem e miejsce?
Tak jak we wszyskich kiszonkach warto po 2 dniach odkręcić lekko i odgazowac , jesli jest potrzeba :). Najlepiej trzymać w temperaturze pokojowej, ale bez bezpośredniego wystawienia na słońce, więc w ciemne miejsce :)Szpinak mozna jesć już po 3-4 dniach 🙂
czy Twoj szpinak po ukiszeniu osiadł w słoiku? bo mój oklapł zupełnie
Mój nie opadł, był nadal jędry. Może to kwesia samego selera?
Magdo, ale jakiego selera? 🙂 rozumiem że szpinaku 🙂 wypróbuję jeszcze raz z inną odmianą
Oczywiście, przepraszam, pisemne przejęzyczenie ;), zdarza mi się to :/ czasem
Czy do kiszenia nadaje się zamrożony wcześniej szpinak?
Wg mnie niestety się nie nadaje :(. Na szczęście teraz łatwo kupić swieży 🙂
Wlasnie wpadlo mi pomysl zeby zrobic zakwas3z zielonych pomidorow, co z tego wyjdzie to nie wiem.
Iwona, ciekawy pomsył :). Czekam na efekty 🙂