Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowane

Kiszone pomidory z majerankiem i czarną gorczycą

by magda 6 września 2017
6 września 2017
Kiszone pomidory z majerankiem i czarną gorczycą
Odkrywam procesy fementacji, te dzikie i te lekko wymuszone. Dziś kiszone pomidory z majerankiem i czarną gorczycą. Ten sposób konserwowania  i podnoszenia wartości odżywczych jest znany tak długo jak długo po ziemi chodzi człowiek. Przykro mówić, ale potrawy fermentowane prawie zniknęły w ostatnich latach z diety człowieka zachodniego, ale idzie ku lepszemu. Kiszenie staje sie modne 😉
Przypuszczam, że wynika to jednak ze specywocznego smaku kiszonek, do których czsem po prostu trzeba się przyzwyczić. Na moim blogu będą pojawiać sie kolejne przepisy na fermetowane produkty i potrawy. Ostatnio były to Kiszone Zielone Pomidory.
Dziś przepis również na pomidory, które kocham miłościa wielką . Produkt ten sam, ale efekt zupełnie inny. Tym razem smak dyktuje świeży majeranek i czarna gorczyca. Pamiętaj, że im pomidory twardsze tym lepiej smakują po ukiszeniu.
Kiszone pomidory są dość niezwykłe i absolutnie idealne do przygotowania zupy pomidorowej czy do pieczonych warzyw.

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał#DobryFerment

Kiszone pomidory z majerankiem i czarną gorczycą

Drukuj
Porcja dla: 2-12 Czas przygotowania: 15 minut + kiszenie

Produkty

  • 1 i ½ kg pomidorów | im trwadsze tym lepsze
  • 8 gałązek świeżego majeranku
  • 1 łyżka czarnej gorczycy
  • korzeń chrzanu | ok. 4-5 cm, obrany
  • kilka ząbków czosnku
  • solanka | 1 litr wody + 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Wykonanie

Składniki pozwalają na przygotowanie porcji kiszonych pomidorów w 4-litrowym słoju.

  1. Wymyty i wyparzony słoik wypłenij pomidorami. Pomidory wczesniej bardzo dokładnie umyj i układaj w słojach ciasno, ale tak, aby ich nie zgnieść.
  2. Dodaj wszystkie przyprawy i zalej solanką wymieszaną z cukrem. Solanka powinna być ciepła, ale nie gorąca.
  3. Odstaw bez przykrycia na 3-4 dni. Na wierzchu może pojawić się wzburzona piana, wówczas zakręć szczelnie słój i wynieś do piwnicy, garażu lub chłodnej spiżarni.
  4. Pomidory gotowe są po około 2 tygodnich.

Przepis na zielone kiszone pomidory znajdziesz TUTAJ.

 

pomidory
0 komentarz
2
FacebookPinterestEmail

You may also like

Żytni zakwas na Wegański Żurek

12 kwietnia 2022

Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

21 listopada 2021

Kiszony Koper Włoski, czyli siejemy ferment zimą

25 kwietnia 2021

Kiszony Seler Naciowy

20 listopada 2020

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Kiszone Zielone Pomidory

28 września 2019

Żywy Wegański Jogurt Kokosowy

1 lutego 2019

KOMBUCHA – jak zrobić?

26 czerwca 2018

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę