Odkrywam procesy fementacji, te dzikie i te lekko wymuszone. Dziś kiszone pomidory z majerankiem i czarną gorczycą. Ten sposób konserwowania i podnoszenia wartości odżywczych jest znany tak długo jak długo po ziemi chodzi człowiek. Przykro mówić, ale potrawy fermentowane prawie zniknęły w ostatnich latach z diety człowieka zachodniego, ale idzie ku lepszemu. Kiszenie staje sie modne 😉
Przypuszczam, że wynika to jednak ze specywocznego smaku kiszonek, do których czsem po prostu trzeba się przyzwyczić. Na moim blogu będą pojawiać sie kolejne przepisy na fermetowane produkty i potrawy. Ostatnio były to Kiszone Zielone Pomidory.
Dziś przepis również na pomidory, które kocham miłościa wielką . Produkt ten sam, ale efekt zupełnie inny. Tym razem smak dyktuje świeży majeranek i czarna gorczyca. Pamiętaj, że im pomidory twardsze tym lepiej smakują po ukiszeniu.
Kiszone pomidory są dość niezwykłe i absolutnie idealne do przygotowania zupy pomidorowej czy do pieczonych warzyw.
#DobryFerment
Składniki pozwalają na przygotowanie porcji kiszonych pomidorów w 4-litrowym słoju. Przepis na zielone kiszone pomidory znajdziesz TUTAJ. Kiszone pomidory z majerankiem i czarną gorczycą
Drukuj
Produkty
Wykonanie