Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O mnie
    • Team “Niebieski Migdał”
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowane

Kiszone kiełki, czyli dzika fermentacja na domowym parapecie

by magda 2 stycznia 2018
2 stycznia 2018
Kiszone kiełki przepis kiszonki dzika fermentacja

Kiszenie to nic innego niż kontrolowany proces fermentacji, jedna z najstarszych metod przedłużania żywotności produktów.

Sfermentowane produkty odgrywają niezwykle ważną rolę w różnych społecznościach praktycznie na całym świecie. Miód pitny fermentowano 12 tysięcy lat temu. Naukowcy dysponują też dowodami świadczącymi o tym, że 9 tysięcy lat temu w Skandynawii kiszono ryby. Mleko fermentowano na wiele sposobów w starożytnej Grecji i Rzymie. Garum – słony sos o wyrazistym smaku, uzyskiwany ze sfermentowanych ryb, był podstawowym składnikiem dawnej kuchni śródziemnomorskiej. Chińczycy od tysiącleci przechowują kiszone warzywa. Jedzenie zakonserwowane w ten sposób, zwykle jest bardzo smaczne. W zależności od stopnia fermentacji ma mniej lub bardziej wyrazisty smak, ale zawsze jest bardzo zdrowe.

Kiszone kiełki rzodkiewki to jedna z moich ulubionych kiszonek. Wystarczy wypełnić słoik kiełkami rzodkiewki- moje ulubione, dodać przyprawy, w tym oczywiście czosnek, zalać solanką i poczekać 3-4 dni.

Solanka to nic innego jak wodny roztwór soli. Standardowa proporcja to 1 łyżka soli, najlepiej morskiej, kamiennej lub himalajskiej na 1 litr wody. Zagotuj wodę, dodaj sól, ewentualnie przyprawy, tj. liść laurowy, ziele angielskie czy ziarna pieprzu. Dokładnie wymieszaj i odstaw. Warzywa zalewaj chłodna solanką.

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał#DobryFerment

Kiszone kiełki

Drukuj
Porcja dla: 1-4 Czas przygotowania: 10 minut+kiszenie

Produkty

  • paczka kiełek rzodkiewki
  • 1 liść laurowy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka ulubionych ziół
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • Solanka podstawowa w proporcji 1 litr wody + 1 łyżka soli

Wykonanie

1. Kiełki umyj, przełóż do słoika i dodaj pozostałe przyprawy.
2. Zalej solanką, zakręć słoik i odstaw . Przez 2-3 dni przechowuj w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu. Po tym czasie przestaw w chłodne miejsce.
Czas oczekiwania:
Kiełki są gotowe po 3-4 dniach. Gdy osiągną satysfakcjonujący dla ciebie poziom ukiszenia wstaw do lodówki.

 

Notes

Przepis na solankę: zagotuj wodę, dodaj sól, mieszaj aż sól się rozpuści i odstaw. Zalej kiełki gdy już jest letnia.

kiełki
0 komentarz
1
FacebookPinterestEmail

You may also like

Żytni zakwas na Wegański Żurek

12 kwietnia 2022

Kimchi tradycyjne, aczkolwiek wegańskie

21 listopada 2021

Kiszony Koper Włoski, czyli siejemy ferment zimą

25 kwietnia 2021

Kiszony Seler Naciowy

20 listopada 2020

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Kiszone Zielone Pomidory

28 września 2019

Żywy Wegański Jogurt Kokosowy

1 lutego 2019

KOMBUCHA – jak zrobić?

26 czerwca 2018

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszona Czerwona Cebula z Ziołami Prowansalskimi

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Domowy Kwas Chlebowy

  • Cynamonowe Muffiny z Białej Fasoli

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Makaron z soczewicy z pachnącymi pomidorami

    29 czerwca 2022
  • Żytni zakwas na Wegański Żurek

    12 kwietnia 2022

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę