Niebieski Migdał | Zielony kolektyw
  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O nas
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt

Niebieski Migdał | Zielony kolektyw

Zielony kolektyw

  • Strona główna
  • Zielony Kolektyw
    • O nas
    • Siostrzańskie i bratnie dusze Migdała
    • Książki
    • E-Book
    • Fotografia
  • Kuchnia roślinna
  • Sklep
  • Kontakt
0
Kiszone i fermentowane

Kiszone kiełki, czyli dzika fermentacja na domowym parapecie

by magda 2 stycznia 2018
2 stycznia 2018
Kiszone kiełki przepis kiszonki dzika fermentacja

Kiszenie to nic innego niż kontrolowany proces fermentacji, jedna z najstarszych metod przedłużania żywotności produktów.

Sfermentowane produkty odgrywają niezwykle ważną rolę w różnych społecznościach praktycznie na całym świecie. Miód pitny fermentowano 12 tysięcy lat temu. Naukowcy dysponują też dowodami świadczącymi o tym, że 9 tysięcy lat temu w Skandynawii kiszono ryby. Mleko fermentowano na wiele sposobów w starożytnej Grecji i Rzymie. Garum – słony sos o wyrazistym smaku, uzyskiwany ze sfermentowanych ryb, był podstawowym składnikiem dawnej kuchni śródziemnomorskiej. Chińczycy od tysiącleci przechowują kiszone warzywa. Jedzenie zakonserwowane w ten sposób, zwykle jest bardzo smaczne. W zależności od stopnia fermentacji ma mniej lub bardziej wyrazisty smak, ale zawsze jest bardzo zdrowe.

Kiszone kiełki rzodkiewki to jedna z moich ulubionych kiszonek. Wystarczy wypełnić słoik kiełkami rzodkiewki- moje ulubione, dodać przyprawy, w tym oczywiście czosnek, zalać solanką i poczekać 3-4 dni.

Solanka to nic innego jak wodny roztwór soli. Standardowa proporcja to 1 łyżka soli, najlepiej morskiej, kamiennej lub himalajskiej na 1 litr wody. Zagotuj wodę, dodaj sól, ewentualnie przyprawy, tj. liść laurowy, ziele angielskie czy ziarna pieprzu. Dokładnie wymieszaj i odstaw. Warzywa zalewaj chłodna solanką.

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał#DobryFerment

Kiszone kiełki

Drukuj
Porcja dla: 1-4 Czas przygotowania: 10 minut+kiszenie

Produkty

  • paczka kiełek rzodkiewki
  • 1 liść laurowy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka ulubionych ziół
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • Solanka podstawowa w proporcji 1 litr wody + 1 łyżka soli

Wykonanie

1. Kiełki umyj, przełóż do słoika i dodaj pozostałe przyprawy.
2. Zalej solanką, zakręć słoik i odstaw . Przez 2-3 dni przechowuj w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu. Po tym czasie przestaw w chłodne miejsce.
Czas oczekiwania:
Kiełki są gotowe po 3-4 dniach. Gdy osiągną satysfakcjonujący dla ciebie poziom ukiszenia wstaw do lodówki.

 

Notes

Przepis na solankę: zagotuj wodę, dodaj sól, mieszaj aż sól się rozpuści i odstaw. Zalej kiełki gdy już jest letnia.

kiełki
0 komentarz
1
FacebookPinterestEmail

You may also like

Kiszony Seler Naciowy

20 listopada 2020

Ogórki małosolne

6 czerwca 2020

Kiszona rzodkiewka z imbirem i syropem klonowym

6 maja 2020

Zakwas z buraków

12 grudnia 2019

Kiszone Zielone Pomidory

28 września 2019

Żywy Wegański Jogurt Kokosowy

1 lutego 2019

KOMBUCHA – jak zrobić?

26 czerwca 2018

Fermentowany Jogurt Jaglany z Nerkowcami i Wanilią

29 kwietnia 2018

Domowy Kwas Chlebowy

4 kwietnia 2018

Żytni zakwas na Wegański Żurek

20 marca 2018

Zostaw komentarz Anuluj odpowidź

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Zostańmy w kontakcie

Facebook Instagram

Moje autorskie książki

WEGEMANIA Magdalena Pieńkos Kuchnia Roślinna

Domowe przepisy Magdalena Pieńkos Niebieski Migdał

Książka_kuchnia weganska_Magdalena Pieńkos

Popularne przepisy

  • Namaczanie orzechów i nasion. Jak to robić?

  • Owsianka z Siemieniem Lnianym na przemianę materii

  • Kiszony Seler Naciowy

  • Jabłkowy Donut – nietłusty pączek w Tłusty Czwartek

  • Domowy Kwas Chlebowy

Facebook

Facebook

Ostanie wpisy

  • Jabłkowy Donut – nietłusty pączek w Tłusty Czwartek

    10 lutego 2021
  • Wegańska Chai Masala

    7 lutego 2021

Newsletter

 Kto wie, może kiedyś otrzymasz ode mnie jakąś ciekawą wiadomość. Wszystko się może zdarzyć!

Instagram

  • JAGIELNIK CZARNY SEZAM & FIGA *****PRZEPIS *** . Bez pieczenia, bez glutenu i bez zbędnych ceregieli. Specjalnie dla miłośników roślinnych słodkości. . Zielony Kolektyw z Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna zakochany jest w herbatach kraftowych od Kasi z @brownhouseandtea . Jagielnik smakuje nam najbardziej z Rosalbą - czarną herbatą z pąkami róż. . ➡️ Link w BIO . Wypróbuj i wpadnij do nas w Cyber Monday po E-booka Tea&Cake ☕️ . Piękny talerz ceramiczny od @ceramika_arkadia_boleslawiec #ceramikabolesławiec #polishpottery . #vegerozpusta #vegerozkosz #vegeprzepisy #vegetarianrecipes #vegefood #niebieskimigdał #zielonykolektyw #plantbased #foodporn #healthylifestyle #veganrecipes #veganlife #foodphotography #veganbreakfast #vegangirl #cojedzweganie #cojedzaweganie #weganizm #dietaroslinna #weganka #wegańskie #zdrowejedzenie #żrętrawę
  • Bardzo się cieszymy, że spodobał się Wam nasz subiektywny prezentownik świąteczny Radość i miłość należy szerzyć! Oczywiście, nie tylko od święta Dlatego mamy dla Was Konkurs! Nie będzie to zwyczajny konkurs! Będziemy zalewać fb i Ig falami pięknych i prawdziwych słów o naszych przyjaciołach . Na herbacianych przyjaciół czekają 4 zestawy blendów herbacianych od @brownhouseandtea + ebook TEA&CAKE" od Nas . Co należy zrobić? Niewiele . Oznacz i napisz w komentarzu kilka słów o swojej_im / przyjaciółce_cielu. W dzisiejszym, szybkim świecie zapominamy mówić, za co ich cenimy i kochamy. Pamiętaj, żeby polubić Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna ioraz @brownhouseandtea . Udostępnij nasz
  • Najbardziej jesienne ciasteczka w naszym Ebooku "Tea & Cake" Nie musimy też dodawać, że najlepiej smakują z herbatą, pod kocem i w dobrym towarzystwie . ŻYTO & ORZECHY LASKOWE *****PRZEPIS *** . Przepis na ciasteczka znajdziecie na blogu Niebieskiego Migdała oraz w naszym Ebooku "Tea & Cake. Od ciasta do herbaty". Wszystkie nasze pomysły powstały z miłości do roślinnych słodkości i herbaty. W Ebooku pod każdym przepisem jest nasza rekomendacja smaku herbaty, która tworzy z nim idealne połączenie #teaparing . Ciasteczka Żyto & Orzech genialnie smakują z zieloną herbatą z lukrecją, a sam przepis zawiera w sobie korzenny rooibos. Nasze
  • Wypuszczamy w świat Ebook "Tea&Cake. Od ciasta do herbaty ..."☕️ pierwszy Ebook Niebieskiego Migdała , pierwszy wspólny Ebook Zielonego Kolektywu , kolejna publikacja wegańskich pyszności popełniona przez Magdę ale tym razem w tandemie z Iw ‍♀️ . W Ebooku znajdziecie 19 przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Wszystkie przepisy inspirowane herbatą, część z nich ma herbatę w swoim składzie, a dla reszty wybieramy najlepszy #teaparing. . Ebook Tea&Cake jest dla wszystkich, którzy tak jak my uwielbiają słodkości, wszystkie przepisy są wegańskie. . Tym razem skoncentrowałyśmy się na #teamherbatka ale wszystkie ciasta, ciasteczka i desery równie pysznie smakują z kawą. .
  • WEGAŃSKI PRZEPIS TYGODNIA na Weganizm, spróbujesz? od @empatiapl Duma . II miejsce ***P R Z E P I S Link w Bio
  • Mamy zwycięzców Dziękujemy za wszystkie piękne słowa dotyczące przyjaźni, bardzo nas wzruszyły. . Mamy nadzieje, że spotkacie się przy herbacie od @brownhouseandtea , czekamy na Wasze wspólne zdjęcia i recenzje eBooka "Tea&Cake"✨ Zwyciężczyniami zostają: ☕️ @kjasny_fotografia ☕️ @malomiasteczkowaruda i ich przyjaciółki @joannawach_makeup i @m.renusz ♥♥ . Zapraszamy do kontaktu na DM . Przepis na tartę dyniową z rooibosem od @brownhouseandtea znajdziecie w Ebooku "Tea&Cake" . . . #wege #cojedzaweganie #weganizm #wegetariańskieprzepisy #vegerozkosz #vegesłodycze #vegesłodycze #teamherbatka #wegeciacho #wegeciachodokawy #wegetariańskie #wegeciasto #wegetariańskie #weganizmdlabiednychileniwych #weganskiejedzenie #zdrowejedzenie #veganpower #besttovegan #weganiepolska #instavegan #veganlove #polishvegan #foodporn #veganlife #teatime #veganebook #wegebaza #wegemania
  • Prezentownik nie tylko świąteczny Przygotowałyśmy dla Was zestawienie firm z duszą, od których możecie zakupić wyjątkowe prezenty dla swoich bliskich. Od dłuższego czasu obserwujemy i podziwiamy ludzi, tworzących biznesy oparte na ich pasji. Wszyscy są wyjątkowi i nie tuzinkowi. Z niektórymi z nich mamy szczęścić się przyjaźnić, więc wiemy jak trudna bywa realizacja marzeń. Podzieliłyśmy prezenty na kategorie, linki prowadzą bezpośrednio do stron www, FB lub IG. W roku 2020 i w tym wyjątkowym świątecznym czasie warto się chwile zatrzymać i zastanowić nad ideą prezentów. Jaki jest najlepszy prezent ? Czy kupując prezent dajemy szczęście tylko obdarowywanemu? Odpowiedzi i Subiektywny
  • Kto chętny na pączkowy reset? Polecają sie surowe jabłkowe donaty Przepis czeka na blogu #NiebieskiMigdał #wegemania #wegańskieprzepisy #weganizm #wege #vegan #vegansofig #zdrowo #zdrowojem #zdrowejedzenie #veganpower #veganlife #govegan #stayhealthy #roslinniejemy #kuchniaroslinna #dietaroslinna #wiemcojem #jabłka
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

NIE BĄDŹ SZARAKIEM | KIKOMO


Wracaj na górę