Najlepsza rzecz jaką jadłam ostatnio. Niewiarygodne, że to ciasto składa się tylko z roślin (orzechy, suszone na słońcu owoce, surowe kakao, olej kokosowy czy czysty syrop klonowy) :D. Jest przeeeepyyyyyszneeeeee !!! Świetny deser dla dbających o zdrowie i figurę.
Wegańskie tiramisu
DrukujProdukty
- Ciasto:
- 1 szklanka orzechów pekan (ok. 100 gram)
- 1 szklanka daktyli
- 2 łyżki surowego kakao + 1 łyżeczka do posypaniu gotowego ciasta
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- Krem:
- 2 szklanki namoczonych nerkowców (ok.200 gram)
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (powinno być ciepłe, a nie gorące !)
- 1/4 szklanki czystego syropu klonowego (lub syropu z agawy, pasty z daktyli lub surowego miodu)
- 1/3 szklanki b. mocnej zaparzonej naturalnej kawy (schłodzonej)
Wykonanie
Ciasto
1. Zmiksuj orzechy na mąkę, a następnie dodaj pozostałe składniki i miksuj do momentu połączenia się składników.
2. Równo rozłóż masę w tortownicy (ok. 20 centymetrowa), w której można wypiąć dno.
3. Ugnieć palcami, poczynając od środka, tak aby powstała równiutka podstawa ciasta.
Krem
1. Zmiksuj wszystkie składniki do kremowej konsystencji. Nerkowce powinny być wcześniej moczone co najmniej 2 godziny.
2. Wlej krem na ciasto i rozłóż szpatułką. Poprósz surowym kakao. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny (pierwsza godzina może być w zamrażarce).
3. Dekoruj jak lubisz :).
Przechowuj w lodówce.
Notes
Warto użyć syropu klonowego, ponieważ daję charakterystyczną, wyjątkową nutę smakową, a kawa najlepiej, żeby była zaparzona w ekspresie (espresso) lub naturalna kawa zaparzona i odcedzona.
4 komentarze
Rewelacja, ciasto jest przepyszne 🙂
🙂 Ja byłam zachwycona 🙂
Super przepis, ciasto szybkie i przepyszne !
Oooo, cieszę się, że smakowało :).