Kasza Jaglana z Musem Rabarbarowym. Kolejne danie z serii “Jaglana z …”. Tym razem z musem rabarbarowym. Zakochałam się w tym daniu :).
Małe, żółte ziarenka kaszy jaglanej to tak naprawdę łuskane ziarna prosa, które uprawiano już w neolicie, czyli 4000 lat temu. Kasza jaglana bywa nazywana „polskim ryżem” i „królową kasz”, ponieważ od wieków dostarcza energii i wartości odżywczych. Kasza jest źródłem żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu. Poza tym w kaszy jaglanej znajduje się wiele witamin z grupy B (B1, B2, B6).
Kasza Jaglana z Musem Rabarbarowym
DrukujProdukty
- Mus rabarbarowy:
- 2 kubki pokrojonego rabarbaru
- 2 jabłka
- 5 suszonych fig
- /2 szkl. waniliowego mleka z nerkowców
- 1 i 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru z kwiatów kokosa
- 2 łyżki pokruszonych migdałów (do posypania)
- 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej
Wykonanie
- Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie (proporcje 1:2).Wcześniej powinna być dobrze wypłukana.
- Przygotowanie musu: miksuj wszystkie składniki w blenderze kilka minut, do uzyskania konsystencji kremu.
- Przełóż ugotowaną kaszę do miseczek i przykryj warstwą musu rabarbarowego. Na koniec posyp migdałami.
Notes
Mleko z nerkowców możesz zastąpić innym, ulubionym mlekiem orzechowym. Należałoby dodać wtedy odrobinę wanilii mielonej lub miąższu z laski wanilii. Danie smakuje również świetnie z płatkami kokosa.
3 komentarze
bardzo lubię połączenie jaglanki z rabarbarem 🙂
zwariowananastolatkagotuje,blogspot.com
czy taką jaglankę jecie na ciepło, czy raczej na zimno? Jak lepiej smakuje?
Obie wersje bardzo lubię :), ale jakbym miała zdecydować, to wybrałabym lekko ciepłą 🙂