Pyszne, pieczone jabłka nadziewane mieszanką czarnego ryżu (nie mylić z dzikim), komosy ryżowej, rodzynek, orzechów i sezamu. Czarny ryż jest moim odkryciem, w smaku lekko orzechowy, należy do czołówki najzdrowszych produktów świata.
Dlaczego warto jeść czarny ryż? Tutaj 🙂
Dlaczego warto jeść czarny ryż? Tutaj 🙂
Jabłko nadziewane Czarnym Ryżem i Quinoa
DrukujProdukty
- 1 kubek czarnego ryżu (namoczonego kilka godzin)
- 1/2 kubka quinoa (komosa ryżowa)
- 1/2 kubka rodzynek
- 1/2 kubka orzechów laskowych (rozdrobnionych)
- 2 łyżki niełuskanego sezamu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka cukru kokosowego (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 kubka mleka kokosowego
- 4-6 jabłek
Wykonanie
1. Ugotuj ryż na parze (około 50 minut) i komosę w wodzie(10-15 minut).
2. Na patelni roztop olej kokosowy, Podpraż przez chwilę rodzynki, orzechy, sezam i przyprawy , a następnie dołóż ryż i komosę. Miesząc (2-3 minuty), doprowadź do połączenia się wszystkich składników. Gotowe.
3. Rozgrzej piekarnik do około 200 st.
4. Jabłka przekrój na połówki. Wydrąż środek (szypułkę i część jabłka).
5. Owoce wypełnij gotowym farszem i przełóż do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Przykryj folią aluminiową. Piecz jabłka około 45 minut (po 30 minutach zdejmij folię).
Notes
Nadziewane jabłka świetnie smakują polane odrobiną mleka kokosowego.
10 komentarzy
pomysłowo i smacznie 🙂
bardzo lubię czarny ryż, ale wieki już go nie kupowałam, a tym bardziej jadłam! chętnie przyrządzę go w podobny sposób, podoba mi się ten pomysł, bo smaki zdecydowanie są zachwycające! 🙂
Cudny talerzyk!
Uwielbiam czarny ryż, ale wieki nie jadłam. Nie przyszło mi wcześniej do głowy żeby go tak fajnie wykorzystać 🙂
świetne jabłko! uwielbiam takie zapiekane jabłka w nietypowy sposób 🙂
Dziękuję 🙂
no właśnie miałam podobny problem :), kupiłam dawno temu, ale zapmniałam o ninim, a jest bardzo smaczny i mam już kolejne pomysły 🙂
🙂
więc koniecznie spróbuj, można zrobić go z dowolnymi orzechami czy suszonymi owocami, wyjątkowy smak daje pdprażenie ich na oleju kokosowym 🙂
Jak byłam dzieckiem uwielbiałam ryż z jabłkami, który robiła babcia :), ale ta wersja chyba odpowiada mi bardziej 😀