Surowy makowiec czyli słodkość w królewskim wydaniu :). To mój makowy debiut :). Zapraszam!
Surowy Wegański Makowiec
DrukujProdukty
- Podstawa ciasta
- 3/4 kubka migdałów
- 3/4 kubka wiórków kokosowych (zmielonych na proszek)
- 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu daktylowego (lub miodu, syropu klonowego czy z agawy) - opcjonalnie
- 3 do 5 łyżek mleka kokosowego
- Masa makowa
- 2 kubki maku (300 g)
- 2 kubki nerkowców (200 g)
- 1 kubek miękkich, suszonych śliwek + 1/2 kubka wody
- 1/2 kubka mleka kokosowego
- 8 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
- sok z 1/2 pomarańczy
- kilka kropel esencji migdałowej
- 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
- 1/2 kubka rodzynek (namoczonych, a później wysuszonych papierem kuchennym)
- "Lukier"
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżeczki cukru brzozowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Wykonanie
1. Mak i nerkowce namocz na noc (dzień wcześniej), co najmniej na 24 godziny (mak).
Masa makowa
2. Zmiksuj śliwki z wodą (można je wcześniej namoczyć), dodaj nerkowce, mleko kokosowe, sok z pomarańczy, esencje migdałową zmiksuj. Po chwili dodaj mak i wlej roztopiony olej kokosowy. Jeśli masa będzie dla Ciebie niewystarczająco słodka, dodaj syrop daktylowy. Wsyp skórkę pomarańczową i miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Na końcu dodaj rodzynki.
Podstawa
3. Zmiel migdały i połącz z mąką kokosową (zmielone wiórki) dodaj mleko, olej kokosowy i syrop z daktyli. Wyrób ręką masę orzechowo-kokosową. Powinna być dość zwarta i jednolita.
4. Wyłóż masę do formy (ja użyłam formę o średnicy 20 cm i 2 szt. po 12 cm) i lekko ubij (inaczej będzie się kruszyć przy krojeniu).
5. Wlej masę makową i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę
6. Po tym czasie przygotuj “lukier”. Wymieszaj składniki na gładko. Posmaruj ciasto (lukier powinien lekko tężeć) i wstaw ciasto ponownie do lodówki.
Notes
Ciasto przechowuj w lodówce.
16 komentarzy
cudowny debiut! <3 uwielbiam mak, więc jak zobaczyłam to ciacho to przez parę minut nie umiałam oderwać wzroku – jest genialny! 😀
To musi być chyba straaaasznie słodkie? Czy się mylę?
Ciasto wygląda świetnie ! Makowiec musi rewelacyjnie smakować, zawiera tyle fajnych składników 🙂
Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt.
Wygląda przepysznie i bardzo słodko 😀
Szczerze mówiąc to nie jest aż tak słodkie 🙂
Czy bez spodu to piękne ciasto się utrzyma ?
Zdecydowanie tak, nawet pomyślałam o tym, że mogłoby być bez 🙂
rewelacyjny makowiec, taki mogłabym jeść przez całe święta!
super, bardzo pysznie wyglada
świetnie wygląda ten debiut, na pewno jest bardzo smaczny 🙂
czy to moze byc mleko koko wlasnej roboty czy takie geste z puszki??
Ja użyłam płynnego mleka kokosowego z kartonu (w składzie ma tylko kokos i wodę, bez żadnych dodatków), ma konsystencje tłustego mleka. Myślę, że takie własnej roboty będzie dobre, a może nawet lepsze 🙂
a czy mak nie powinien być zmielony? Chodzi mi o to czy zmielić go w maszynce, czy może blenderem, czy ogólnie nie trzeba go niczym maltretować? kiedyś robiłam taki tylko moczony mak do owsianki i był ok, ale czy w takim deserze jak to piękne ciasto będzie ok niezmielony?
Ja akurat nie mieliłam, ale myślę, że lepiej będzie użyć maku mielonego :). Pozdrowienia 🙂
Zrobiłam makowiec i wyszedł przepyszny 🙂 Jedynie nie miałam rodzynek to zamieniłam na żurawinę w soku jabłkowym. Dzięki za ten przepis, ostatnio za mną chodzi taki surowy makowiec w każdej postaci 🙂
Hej Gosia, nawet nie wiesz jak się cieszę, że ci smakuje :). Prawie zapomniałam o tym przepiscie. Dzięki za przypomnienie 🙂