Ta smakowita, witariańska tarta nie tylko pięknie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje. Migdałowo – Daktylowy spód ciasta przykryty delikatnym, waniliowym kremem z nerkowców i świeżymi malinami. Bez glutenu – Bez cukru – Bez nabiału
Surowa Tarta z Malinami
DrukujProdukty
- Ciasto
- 1 kubek migdałów
- 1/3 kubka zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 kubka maki dyniowej *
- 1 kubek daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego (podgrzanego do płynnej konsystencji)
- 5 łyżek mleka kokosowego
- Krem:
- 1 i 1/2 kubka namoczonych nerkowców (min. 2 godziny)
- 1/2 kubka płynnego mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku lub 1/2 wypestkowanej laski wanilii
- 1/4 kubka nektaru z agawy, syropu klonowego lub daktylowego
- 1/4 kubka oleju kokosowego (podgrzanego do płynnej konsystencji)
- Owocowa warstwa
- 2 kubki świeżych malin i świeża mięta do dekoracji
Wykonanie
Ciasto
1. Zmiel migdały. Dodaj daktyle, siemię lniane i mąkę dyniową.
2. Równo rozłóż mieszankę w ok. 24 cm. blaszce na tartę, w której można wypiąć dno.
3. Ugnieć palcami rozpoczynając od środka, tak aby powstało sztywne, ubite ciasto. Należy pamiętać, aby boki były również sztywne, aby nie rozpadły się po zdjęciu boków “tartownicy”.
Krem
1. Orzechy nerkowca, mleko i olej kokosowy, wanilię nektar z agawy zmiksuj na gładko w mocnym blenderze.
2. Wylej krem na ciasto i równomiernie rozłóż. Schładzaj przez co najmniej 2 godziny.
3. Na wierzchu ułóż maliny.
Przechowuj w lodówce.
Notes
Używaj jakichkolwiek owoców, które są dostępne. Jesienią można przyrządzić tartę z cynamonem i jabłkami lub gruszkami. Świetnym rozwiązaniem jest też tarta z granatem czy jagodami bądź truskawkami. * Mąkę dyniową można zastąpić większą ilością migdałów lub zmielonymi płatkami owsianymi.
7 komentarzy
jedna z najlepszych tart jakie widziałam! surowe słodkości muszą smakować świetnie! już same składniki na to wskazują 🙂
zjadłabym taką:)
Jest pyszna, od 3 dni zjadamy z R. porcję do porannej kawy :). Uwielbiam to 🙂
Dziękuję 🙂
Dziękuję za komentarz. Cieszę się bardzo, że spróbowałaś. Ja sama jestem miłośnikiem tej tarty :), ale każdy z nas lubi różne smaki :). Serdeczne pozdrowienia i powodzenia w eksperymentach kulinarnych 🙂
się chłodzi 🙂 nie mogę się doczekać degustacji 🙂 pozdrawiam Magda
oczywiście wykonanie córki Michaliny 🙂
pyszna 🙂