Quiche z Suszonymi Pomidorami, Szpinakiem & Tofu

by
Quiche z Suszonymi Pomidorami, Szpinakiem & Tofu

Wegańska, bezglutenowa tarta na spodzie z mąki z kaszy gryczanej i migdałów. Aromatyczny krem z tofu, szpinakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i zieloną pietruszką. Quiche z Suszonymi Pomidorami, Szpinakiem & Tofu idealnie smakuje z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i ziarenek granatu i delikatnym sosem vinaigrette.

 


Quiche z Suszonymi Pomidorami, Szpinakiem & Tofu

Drukuj
Porcja dla: 4-6 osób Czas przygotowania:

Produkty

  • SPÓD TARTY:
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 1 kubek mąki migdałowej (zmielone na proszek migdały)
  • 1 kubek mąki z kaszy gryczanej (zmielona na proszek kasza gryczana niepalona)
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżki oleju arachidowego (tłoczonego na zimno)
  • około 4  łyżek wody
  • WYPEŁNIENIE TARTY:
  • 400 g miękkiego tofu
  • 1/4 mleka roślinnego (kokosowe bądź migdałowe)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula (cienko pokrojona w półplasterki)
  • 3 ząbki czosnku (cienko pokrojony)
  • ok. 20 dkg pieczarek (pokrojonych w cienkie plasterki)
  • 1/3 kubka suszonych pomidorów z oliwy (pokrojonych)
  • 1 kubek świeżego szpinaku
  • 2 łyżki suszonych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich (lub oregano bądź cząbru)
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego (świeżo mielonego)
  • 1/3 kubka pokrojonej natki pietruszki (lub bazylii)
  • 1/3 kubka szczypiorku (drobno pokrojonego)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach (opcjonalnie)

Wykonanie

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C.
2. W małej miseczce wymieszaj siemię lniane z wodą.
3. W dużej misce połącz pozostałe składniki spodu tarty, a następnie dodaj “zżelowane” siemię lniane. Wyrób ciasto, powinno być dość zwarte. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
4. Wyłóż ciasto na spód i boki formy na tartę. Lekko dociśnij. Piecz w piekarniku przez około 15 minut. Ciasto powinno być lekko złote.
5. Tofu zmiksuj z mlekiem roślinnym (ja użyłam ręcznego blendera).
6. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę i czosnek, gdy lekko się podsmażą dodaj pieczarki. Duś około 5-7 minut.
7. Następnie dodaj pomidory suszone, szpinak, zioła i drożdże. Dopraw solą,świeżo mielonym pieprzem i papryką. Gdy szpinak zwiędnie, ściągnij patelnię z ognia.
8. Dodaj przygotowany wcześniej krem z tofu, szczypiorek i zieloną pietruszkę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (ilość przypraw dostosuj do swojego smaku).
9. Przełóż masę do formy z ciastem. Piecz w temperaturze 190 st.C przez około 35 minut.

Notes

Quiche przed podaniem warto lekko przestudzić.

You may also like

15 komentarzy

Kosmetyczne Pudełko 17 lutego 2015 - 19:08

Uwielbiam szpinak i suszone pomidory, ale tofu to nie za bardzo ;c Mimo wszystko wygląda bardzo apetycznie 🙂

Reply
Natalie 17 lutego 2015 - 20:06

Dobrze doprawione jest wspaniałe! 😉

Reply
Blue Almonds 17 lutego 2015 - 20:16

Też tak myślę :). Tutaj bardzo fajnie się komponuje i smakuje wyśmienicie! 🙂

Reply
Alexa 17 lutego 2015 - 23:07

Mniam! Ta tarta z pewnością by mi smakowała 🙂

Reply
Daria 18 lutego 2015 - 07:06

akurat bliscy co chwila pieką tartę z tuńczykiem, nic dla mnie :/ – teraz moja kolej, ja przejmuję naczynie i zrobię coś dla siebie – na pewno wykorzystam ten świetny przepis 🙂

Reply
Biała Filiżanka 18 lutego 2015 - 11:04

Przepis jest świetny, a tarta wygląda znakomicie 🙂

Reply
Blue Almonds 18 lutego 2015 - 13:11

Myślę, że będzie nie tylko Tobie, ale również twoim znajomym smakować 🙂

Reply
Blue Almonds 18 lutego 2015 - 13:11

Dziękuję :). Bardzo mi miło 🙂

Reply
Michalina Ściborska 17 marca 2015 - 12:21

dzień dobry, jakiej wielkości foremki użyłaś?

Reply
Blue Almonds 17 marca 2015 - 12:33

Dzień Dobry :), foremka ma około 23 cm. Pozdrowienia 🙂

Reply
Anonimowy 25 maja 2015 - 22:11

Chciałam zapytać jaką miarę stanowi kubek, którego używasz, czy mogę porównać go do szklanki – 250 ml.?

Reply
Marta 26 maja 2015 - 12:46

Kubek potraktowałam jako szklankę i wszystko się udało 🙂 danie jest pyszne, dziękuję za świetny przepis 🙂

Reply
Blue Almonds 27 maja 2015 - 11:20

Całą przyjemność po mojej stronie :). Pozdrawiam serdecznie!

Reply
AnitaP 8 lutego 2019 - 11:07

Zrobiłam tą tartę i przed chwilą zjadłam, Boże jakie to było pyszne, nawet się niespodziewalam takiego smaku! tofu naturalne zamieniłam na wędzone, cudo! Napewno ten przepis włacze na stałe do mojego menu 🙂

Reply
magda 11 lutego 2019 - 20:52

Super! Bardzo się cieszę! Dzięki Anita, że podzieliłaś się wrażeniami 😀

Reply

Zostaw komentarz