Wegańska, bezglutenowa tarta na spodzie z mąki z kaszy gryczanej i migdałów. Aromatyczny krem z tofu, szpinakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i zieloną pietruszką. Quiche z Suszonymi Pomidorami, Szpinakiem & Tofu idealnie smakuje z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i ziarenek granatu i delikatnym sosem vinaigrette.
Quiche z Suszonymi Pomidorami, Szpinakiem & Tofu
DrukujProdukty
- SPÓD TARTY:
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 1 kubek mąki migdałowej (zmielone na proszek migdały)
- 1 kubek mąki z kaszy gryczanej (zmielona na proszek kasza gryczana niepalona)
- 1/2 łyżki soli
- 2 łyżki oleju arachidowego (tłoczonego na zimno)
- około 4 łyżek wody
- WYPEŁNIENIE TARTY:
- 400 g miękkiego tofu
- 1/4 mleka roślinnego (kokosowe bądź migdałowe)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula (cienko pokrojona w półplasterki)
- 3 ząbki czosnku (cienko pokrojony)
- ok. 20 dkg pieczarek (pokrojonych w cienkie plasterki)
- 1/3 kubka suszonych pomidorów z oliwy (pokrojonych)
- 1 kubek świeżego szpinaku
- 2 łyżki suszonych drożdży
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich (lub oregano bądź cząbru)
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego (świeżo mielonego)
- 1/3 kubka pokrojonej natki pietruszki (lub bazylii)
- 1/3 kubka szczypiorku (drobno pokrojonego)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach (opcjonalnie)
Wykonanie
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C.
2. W małej miseczce wymieszaj siemię lniane z wodą.
3. W dużej misce połącz pozostałe składniki spodu tarty, a następnie dodaj “zżelowane” siemię lniane. Wyrób ciasto, powinno być dość zwarte. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
4. Wyłóż ciasto na spód i boki formy na tartę. Lekko dociśnij. Piecz w piekarniku przez około 15 minut. Ciasto powinno być lekko złote.
5. Tofu zmiksuj z mlekiem roślinnym (ja użyłam ręcznego blendera).
6. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę i czosnek, gdy lekko się podsmażą dodaj pieczarki. Duś około 5-7 minut.
7. Następnie dodaj pomidory suszone, szpinak, zioła i drożdże. Dopraw solą,świeżo mielonym pieprzem i papryką. Gdy szpinak zwiędnie, ściągnij patelnię z ognia.
8. Dodaj przygotowany wcześniej krem z tofu, szczypiorek i zieloną pietruszkę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką (ilość przypraw dostosuj do swojego smaku).
9. Przełóż masę do formy z ciastem. Piecz w temperaturze 190 st.C przez około 35 minut.
Notes
Quiche przed podaniem warto lekko przestudzić.
15 komentarzy
Uwielbiam szpinak i suszone pomidory, ale tofu to nie za bardzo ;c Mimo wszystko wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dobrze doprawione jest wspaniałe! 😉
Też tak myślę :). Tutaj bardzo fajnie się komponuje i smakuje wyśmienicie! 🙂
Mniam! Ta tarta z pewnością by mi smakowała 🙂
akurat bliscy co chwila pieką tartę z tuńczykiem, nic dla mnie :/ – teraz moja kolej, ja przejmuję naczynie i zrobię coś dla siebie – na pewno wykorzystam ten świetny przepis 🙂
Przepis jest świetny, a tarta wygląda znakomicie 🙂
Myślę, że będzie nie tylko Tobie, ale również twoim znajomym smakować 🙂
Dziękuję :). Bardzo mi miło 🙂
dzień dobry, jakiej wielkości foremki użyłaś?
Dzień Dobry :), foremka ma około 23 cm. Pozdrowienia 🙂
Chciałam zapytać jaką miarę stanowi kubek, którego używasz, czy mogę porównać go do szklanki – 250 ml.?
Kubek potraktowałam jako szklankę i wszystko się udało 🙂 danie jest pyszne, dziękuję za świetny przepis 🙂
Całą przyjemność po mojej stronie :). Pozdrawiam serdecznie!
Zrobiłam tą tartę i przed chwilą zjadłam, Boże jakie to było pyszne, nawet się niespodziewalam takiego smaku! tofu naturalne zamieniłam na wędzone, cudo! Napewno ten przepis włacze na stałe do mojego menu 🙂
Super! Bardzo się cieszę! Dzięki Anita, że podzieliłaś się wrażeniami 😀