Mała rzecz, a cieszy. Mały, pikantny smakołyk do kawy z przyjacielem. Orzechy włoskie w idealnym połączeniu z surowym kakao i pieprzem cayenne.
Produkty
- 1 szkl. orzechów włoskich (najlepiej namoczonych i wysuszonych)
- 1/2 szklanki daktyli
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki surowego kakao (lub karobu)
- 2 łyżki kruszonego ziarna kakaowca
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
- - 1-2 łyżki wody
Wykonanie
- Zmiel orzechy.
- Dodaj rodzynki i daktyle. Ponownie zmiksuj, aby składniki dobrze się połączyły.
- Dodaj kakao (karob), cynamon, wanilię, pieprz cayenne oraz sól i ponownie zmiksuj, aż masa zrobi się klejąca i krucha. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, jeśli masa będzie zbyt sucha. Przenieś do dużej miski.
- Formuj kuleczki. Przechowuj w lodówce przez tydzień lub dłużej w zamrażarce.
Notes
Pieprz można zastąpić ostrą papryczką lub łagodnym chili. Jeśli nie masz ziaren kakaowca, po prostu z nich zrezygnuj.