Długo zbierałam się do zrobienia surowej owsianki z kaszy gryczanej, ale udało się :). Wersja z orzechami włoskimi i jabłkami z nutką cynamonu i kardamonu. Oczywiście z moimi ukochanymi borówkami. Świetnie nadaje się do zabrania na drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię.
Owsianka Gryka, Jabłko & Orzech
DrukujProdukty
- 1 kubek niepalonej kaszy gryczanej
- 1 kubek orzechów włoskich
- 2 jabłka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 kubek mleka roślinnego (lub sok z 1 pomarańczy)
- 1 łyżka nierafinowanego cukru kokosowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- Dodatki:
- granat
- borówki
- kruszone ziarno kakaowca
Wykonanie
- Kaszę i orzechy włoskie zalej wodą w osobnych naczyniach. Należy je moczyć co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc, a przed użyciem dobrze wypłukać.
- Następnie zmiksuj wszystkie składniki owsianki do uzyskania “owsiankowej” konsystencji.
- Podawaj z granatem, borówkami i ziarnem kakao lub tak jak lubisz :).
Notes
Przechowuj w lodówce (3-4 dni).
2 komentarze
Przepysznie się prezentuje 🙂 Doskonała na śniadanie na słodko 😉
Pozdrawiam
Dziekuję 🙂