Zdrowe, proste i dietetyczne danie. Idealne na obiad lub kolację.
Składniki:
– 3 papryki
– 1 dojrzałe awokado
– 3 lub 4 dojrzałe, słodkie pomidory
– 1/2 cebuli (czerwonej lub białej)
– 1 łyżka Sambal Badjak (pasta z papryki)
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1/2 papryki ostrej
– 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
– świeża kolendra lub bazylia (a może i cząber)
– sól himalajska lub morska
– pestki dyni nie prażone (opcjonalnie do posypania)
Wykonanie:
1. Przygotowanie guacamole: rozgnieć widelcem awokado, dodaj drobno pokrojoną drobno cebulę i pomidory (mogą być obrane ze skórki) oraz pozostałe składniki.
2. Przekrój papryki na pół i wypełnij guacamole. Posyp pestkami dyni.
Jeśli nie masz ochoty na 100% “raw” możesz papryki podpiec w piekarniku, a dopiero potem, gdy lekko przestygną, wypełnić guacamole.
2 komentarze
A pomidorki też mają być drobno pokrojone?:)
Zdecydowanie :). Smacznego!