Siedząc po drugiej strony globu i tęskniąc za moją drugą połową i ukochanym psem, pocieszam się dogadzając sobie takimi smakowitościami. Surowa gryczanka jabłkowo-gruszkowa przykryta mango, jeżynami, borówkami i malinami. Troszkę pomogło ;).
Gryczanka Jabłko, Gruszka & Mango
DrukujProdukty
- 1 kubek surowej kaszy gryczanej
- 1/2 kubka waniliowego mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru z soku z kwiatów kokosa
- 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
Wykonanie
- Namocz ziarna kaszy gryczanej kilka godzin (na noc), po tym czasie dokładnie wypłucz i odstaw na 24 godziny (opcjonalnie, jeśli chcesz żeby zaczęły kiełkować i były jeszcze zdrowsze).
- Miksuj wszystkie składniki gryczanki (jabłko i gruszka bez gniazd nasiennych, ale ze skórką). Ilość mleka podana jest orientacyjnie, może być troszkę więcej lub mniej. Ważne, żeby masa była konsystencji gęstej owsianki.
- Dodaj nasiona chia, dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki. Gotowe!
Opcjonalne dodatki w dowolnej ilości:
– dojrzałe mango– borówki, maliny, jeżyny
– syrop klonowy lub miód
– mleko kokosowe albo wiórki kokosowe
– orzechy, musli, …
4 komentarze
Czegoś takiego jeszcze nie jadłam, mam ochotę spróbować 🙂
Zachęcam 🙂
Bardzo smacznie wyglądającego smakołyki, doczekać się nie mogę kiedy się zobaczymy i w twoim towarzystwie co nie co
spróbujemy. Ciocia L.
Ja też się nie mogę doczekać 🙂