Chrupiące i pachnące musli, duże lepsze i zdrowsze od nawet najlepszego, kupionego w sklepie. Świetny dodatek do owoców, jogurtu lub mleka roślinnego.
Granola Kokos & Kardamon
DrukujProdukty
- 4 kubki tradycyjnych płatków owsianych
- 1/2 kubka nasion słonecznika
- 1 kubek nasion sezamu niełuskanego
- 1 kubek wiórków kokosowych (100 g)
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1/3 kubka roztopionego oleju kokosowego
- 1/4 kubka syropu klonowego
- 1 kubek płatków kokosowych (50 g)
- 1/2 kubka morwy (pokrojonej na mniejsze kawałki, jeśli są duże)
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do temp. 160 st.C.
- Wymieszaj razem płatki owsiane, nasiona, wiórki kokosowe, kardamon i sól.
- Dodaj roztopiony olej kokosowy i syrop klonowy. Rozłóż masę równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze. Piecz przez ok 25 minut (płatki powinny się lekko złote), mieszając od czasu do czasu.
- Następnie wymieszaj z płatkami kokosowymi i piecz dodatkowe 10-15 minut.
- Wyciągnij i wymieszaj z morwą. Odstaw do wychłodzenia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Notes
U mnie (na zdjęciu) poszatkowane jabłka, mleko z pestek dyni i granola.
7 komentarzy
Wygląda bosko! Powiedziałabym wręcz, że jest w moim stylu. 🙂
http://www.dziurawykociol.pl
No to gratuluję dobrego smaku 😀
to mleko z pestek dyni ciągle mnie kusi, ma cudowny kolor! a granola chyba jeszcze bardziej,bo uwielbiam takie chrupiące, zdrowe śniadania 🙂
Dla mnie wow… jestem skuszona 🙂
Idealna!
🙂
Dziękuję 🙂