Genialny 1-składnikowy Chleb Gryczany!

by

W kooperatywie z Cookaine powstał ten najzdrowszy, najprostszy i najpyszniejszy chleb ever ;D.  Dzięki Beti!!!

 

Produkty

  • 400 g niepalonej kaszy gryczanej
  • łyżeczki soli himalajskiej
  • łyżki czarnuszki (lub inną ulubioną przyprawą)

Wykonanie

Dzień 1
Zalej kaszę gryczaną wodą, tak aby jest poziom był 2 cm powyżej ziaren. Odstaw na całą noc.

Dzień 2
Rano przepłucz kaszę i zalej ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce. Wieczorem odlej nadmiar płynu, dodaj sól himalajską i blenduj na gładką masę. Przełóż masę do formy “keksówki”, wyłożonej pergaminem. Posyp ziarnami czarnuszki i odstaw.

Dzień 3
Umieść formę z ciastem w zimnym piekarniku i nagrzej do temperatury 200 st.C. Od tego momentu piecz chleb około 1 godziny.

Notes

Blue Almonds po godzinach: A na dokładkę mój kochany Pan Winston w trakcie rekonwalescencji :D, który towarzyszy mi przy wszystkich eksperymentach kulinarnych :).


8 komentarzy
1

You may also like

8 komentarzy

VEGANation 9 maja 2016 - 20:39

Fantastyczny! 😀

Reply
gin 10 maja 2016 - 14:04

Biedaczek… Mam nadzieję, że z nim coraz lepiej 🙂
Chleb bardzo ciekawy 🙂

Reply
Blue Almonds 10 maja 2016 - 18:00

Oj tak, wszystko już ok! 🙂 Dzięki!

Reply
Czarnowłosa 3 lipca 2016 - 20:51

Wygląda apetycznie.

Reply
Blue Almonds 4 lipca 2016 - 10:51

Nie tylko wygląda, jest też bardzo dobry :).

Reply
Artur 23 lutego 2017 - 22:38

Okazało się że mimo iż najprostszy to wyszedł zakalec. Co mogłem źle zrobić, zdjęcie na fb:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211848315793941&set=p.10211848315793941&type=3&theater

Reply
Blue Almonds 24 lutego 2017 - 08:53

Spróbuję pomóc :). Miałam taką samą sytuację z przyjaciółką. Jadła go mnie, wróciła do domu. Zrobiła i wyszedł zakalec :/. Próbowałyśmy dojść dlaczego i efekt przemyśleń był taki :): mogło być za dużo wody na etapie blendowania albo zmiksowana masa stała za krótko. Po zmiksowaniu kaszy pieczemy dopiero na drugi dzień. Proszę spróbować jeszcze raz, bo jest chleb jest pyszny. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Justyna 5 czerwca 2018 - 14:03

Pyszny chlebek 🙂 chociaz musze powiedziec, ze wyszedl lekki zakalec. Biorac pod uwage powyzsze komentarze, mysle, ze bylo za duzo wody. Na pewno sprobuje upiec jeszcze raz 😉

Reply

Zostaw komentarz