W kooperatywie z Cookaine powstał ten najzdrowszy, najprostszy i najpyszniejszy chleb ever ;D. Dzięki Beti!!!
Produkty
- 400 g niepalonej kaszy gryczanej
- łyżeczki soli himalajskiej
- łyżki czarnuszki (lub inną ulubioną przyprawą)
Wykonanie
Dzień 1
Zalej kaszę gryczaną wodą, tak aby jest poziom był 2 cm powyżej ziaren. Odstaw na całą noc.
Dzień 2
Rano przepłucz kaszę i zalej ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce. Wieczorem odlej nadmiar płynu, dodaj sól himalajską i blenduj na gładką masę. Przełóż masę do formy “keksówki”, wyłożonej pergaminem. Posyp ziarnami czarnuszki i odstaw.
Dzień 3
Umieść formę z ciastem w zimnym piekarniku i nagrzej do temperatury 200 st.C. Od tego momentu piecz chleb około 1 godziny.
Notes
Blue Almonds po godzinach: A na dokładkę mój kochany Pan Winston w trakcie rekonwalescencji :D, który towarzyszy mi przy wszystkich eksperymentach kulinarnych :).
8 komentarzy
Fantastyczny! 😀
Biedaczek… Mam nadzieję, że z nim coraz lepiej 🙂
Chleb bardzo ciekawy 🙂
Oj tak, wszystko już ok! 🙂 Dzięki!
Wygląda apetycznie.
Nie tylko wygląda, jest też bardzo dobry :).
Okazało się że mimo iż najprostszy to wyszedł zakalec. Co mogłem źle zrobić, zdjęcie na fb:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211848315793941&set=p.10211848315793941&type=3&theater
Spróbuję pomóc :). Miałam taką samą sytuację z przyjaciółką. Jadła go mnie, wróciła do domu. Zrobiła i wyszedł zakalec :/. Próbowałyśmy dojść dlaczego i efekt przemyśleń był taki :): mogło być za dużo wody na etapie blendowania albo zmiksowana masa stała za krótko. Po zmiksowaniu kaszy pieczemy dopiero na drugi dzień. Proszę spróbować jeszcze raz, bo jest chleb jest pyszny. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszny chlebek 🙂 chociaz musze powiedziec, ze wyszedl lekki zakalec. Biorac pod uwage powyzsze komentarze, mysle, ze bylo za duzo wody. Na pewno sprobuje upiec jeszcze raz 😉