Zielone Maki Sushi

by
Zielone Wegańskie Maki Sushi

Wegańskie Maki Sushi  :). Zjawiskowe połączenie brązowego ryżu, awokado, ogórka, lodowej sałaty i kiełków groszku cukrowego. Przy okazji tego wpisu chciałabym się też trochę wytłumaczyć z mojej małej aktywności w ostatnich tygodniach.  Różne wichry i okoliczności zaprowadziły mnie na drugi kraniec ziemi 🙂 i zajęta wieloma, różnej maści wyzwaniami zupełnie nie umiałam znaleźć czasu na nowe przepisy, ale teraz powoli zaczynam to zmieniać :). Zielone Maki Sushi na początek :).


Zielone Maki Sushi

Drukuj
Porcja dla: 1-2 Czas przygotowania:

Produkty

  • 4 arkusze nori
  • 1 kubek brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżki Sushi Vinegar
  • 1 dojrzałe awokado (pokrojone w paski
  • 1/2 ogórka (pokrojony w cienkie paseczki)
  • 3 liście sałaty lodowej (pokrojona w cienkie paseczki
  • kiełki groszku cukrowego (lub innych ulubionych)
  • wasabi
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • mata do robienia sushi !

Wykonanie

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu z dodatkiem oleju kokosowego. Gdy ryż bedzie gotowy dodaj vinegar i dobrze wymieszaj. Odstaw, żeby ryż ostygł (ja przygotowuję ryż dzień wczesniej i trzymam go do czasu robienia sushi w lodówce).
  2. Na ok. 2/3 powierzchni nori układamy ryż (żeby ryż się kleił mozna łyżkę/ ręce moczyć w wodzie).
  3. Na ryżu układamy awokado, ogórka, sałatę i kiełki. Na palec bierzemy niedużo wasabi i smarujemy nim krwędż nori po której nie ma ryżu.
  4. Teraz zawijaj matę od dołu w kierunku środka i dociskamy krawędź maty do ryżu z nadzieniem i roluj do końca przesuwając matę do góry.
  5. Gotową rolkę kroimy ostrym nożem na niewielkie kawałki. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego!

You may also like

6 komentarzy

Magdalena Kuchaja 28 sierpnia 2015 - 13:32

świetne sushi!

Reply
DuchBuhh 28 sierpnia 2015 - 14:48

Ja nie zauważyłam, niedawno dołączyłam do blogowej społeczności 😛
A gdzie wybyłaś? A sushi boskie, piękne ujęcia no po prostu nic tylko brać!

http://worshipingmornings.blogspot.com/

Reply
facebook.com/zielonekoktajle.zobacz 28 sierpnia 2015 - 16:04

Zauważyliśmy i cierpliwie czekaliśmy na powrót 🙂 Witaj!

Reply
Daria 28 sierpnia 2015 - 16:35

no właśnie, brakowało trochę Twoich wpisów, ale cieszę się, że już jesteś! i to z tak pysznym daniem 🙂 domowego sushi jeszcze nie robiłam, ale może niedługo się to zmieni 🙂

Reply
Blue Almonds 29 sierpnia 2015 - 01:55

No to witam :), a kupie raźniej :). Jestem w Australii teraz i będę to jeszcze 3 miesiące 🙂

Reply
Blue Almonds 29 sierpnia 2015 - 01:56

Bardzo mi miło i pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply

Zostaw komentarz