KLody waniliowo-kokosowe są dobre na wszystko :). Wegański deser ze świeżego kokosa i nerkowców. Bez cukru, bez nabiału.
Lody Kokosowe z Wanilią
DrukujProdukty
- 1 i 1/2 kubka namoczonych nerkowców (150 g.) - co najmniej 2 godziny
- 1 kokos (miąższ) lub 3/4 szklanki mrożonego
- 1 laska wanilii, wypestkowana
- 1/2 kubka syropu klonowego (z agawy, daktyli,...)
- 1/3 kubka oleju kokosowego
- 1 kubek mleka roślinnego (np. kokosowego)
Wykonanie
- Orzechy, miąższ kokosowy, mleko roślinne, laskę wanilii i syrop zmiksuj na gładko w supermocnym blenderze. Jeśli masa będzie zbyt gęsta użyj więcej mleka.
- Dodaj roztopiony w kąpieli wodnej olej kokosowy.
- Schładzaj. Następnie włóż do zamrażarki.
- Mieszaj od czasu do czasu, żeby lody zmroziły się równomiernie.
Notes
Masę można przed zamrożeniem wymieszać z ulubionymi dodatkami: surowym kakao (lody czekoladowe), orzechami, owocami czy bakaliami. Lody świetnie smakują polane odrobiną syropu klonowego i posypane orzechami.
2 komentarze
zakochałam się w nich, a co dopiero jak spróbuję 🙂 czytając składniki coraz bardziej nabieram na nie ochotę! 🙂
pyszne:)