Surowa Tarta Rabarbarowa z Kruszonką Migdałową

by
Surowa Tarta Rabarbarowa z Kruszonką Migdałową

Nietuzinkowa, wegańska tarta z masą rabarbarową. Pyszny i lekki deser, niezastąpiony w słoneczny dzień, gdy gościsz przyjaciół :).

Tarta Rabarbarowa z Kruszonką z Migdałów

Drukuj
Porcja dla: 1-8 Czas przygotowania:

Produkty

  • | Ciasto - spód i kruszonka | :
  • 2 szkl. mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • 1/2 szkl. mąki kokosowej (mogą być wiórki)
  • 5 łyżek syropu klonowego (ew. surowy miód lub pasta z daktyli)
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2-3 krople esencji migdałowej
  • | Masa rabarbarowa | :
  • 4 lub 5 lasek rabarbaru
  • 3/4 szklanki daktyli (ok. 12 szt.)
  • 1/3 szkl. mleka kokosowego
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru z kwiatów kokosa
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • wanilia lub ekstrakt z wanilii

Wykonanie

1. Mąki (migdałową i kokosową), syrop klonowy, olej kokosowy i esencję migdałową miksuj, aż składniki się połączą.
2. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę. Pozostałą część rozłóż w tortownicy (ok. 21 cm średnicy), wyłożonej papierem. Masę mocno ugnieć.
3. Wszystkie składniki masy rabarbarowej miksuj w blenderze do uzyskania kremowej konsystencji i wylej na ciasto.
4. Rozprowadź równomiernie i posyp pozostałą częścią ciasta. Gotowe.

Schładzaj ciasto przez 2 godziny i przechowuj w lodówce

Notes

Przed podaniem, każdą porcję tarty można polać odrobiną syropu klonowego.

Surowa Tarta Rabarbarowa z Kruszonką Migdałową
2 komentarze
0

You may also like

2 komentarze

Gosia B. 3 maja 2014 - 09:39

fajny pomysł na spód i kruszonkę tarty:)

Reply
MagPie 3 maja 2014 - 17:03

😀

Reply

Zostaw komentarz