Słodka Tarta z Dyni Hokkaido i Orzechów Włoskich
DrukujProdukty
- PODSTAWA TARTY
- 200 g orzechów włoskich
- 1 kubek daktyli
- KREM DYNIOWY
- 1 puszka mleka kokosowego (bez substancji konserwujących)
- 1/2 kubka wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 kubka puree z dyni hokkaido (z dyni ugotowanej na parze)
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 lub 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki wanilii w proszku
- szczypta imbiru
Wykonanie
Przygotowanie spodu ciasta:
1. Zmiel orzechy w blenderze, dodaj pokrojone daktyle. Miksuj do momentu połączenia się składników.
2. Rozłóż masę w formie na tartę, w której można wypiąć dno.
3. Ugnieć palcami rozpoczynając od środka, tak aby powstało sztywne, ubite ciasto. Należy pamiętać, aby boki były również sztywne, aby nie rozpadły się po zdjęciu boków “tartownicy”. Włóż do zamrażarki
Przygotowanie kremu:
1. Mleko kokosowe wstaw do lodówki na około 6 godzin (najlepiej 1 dzień wcześniej). Przed otwarciem odwróć do góry nogami, odlej płyn (można go użyć do jakiegoś koktajlu), a pozostałą masę użyj do zrobienia kremu.
2. Miksuj w blenderze wiórki kokosowe i mleko kokosowe (kilka minut). Jeśli masa będzie bardzo gęste można dodać trochę wody kokosowej (wcześniej odlanej). Następnie dodaj pozostaje składniki.
3. Wyłóż krem dyniowy na podstawę tarty. Posyp wiórkami kokosowymi.
4. Schłodź i przechowuj w lodówce.
8 komentarzy
Wygląda znakomicie 🙂
taką tartą bym nie pogardziła, najlepiej tu i teraz – jest genialna! 🙂
wygląda fantastycznie!!!
Wow taki spod do tarty, super, witam w akcji
Miło mi 🙂
Dziękuję 🙂
Dziękuję :), Miło mi bardzo 🙂
🙂